Porilainen, satakuntalainen. Duunissa Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry:ssä. Kuvaaminen, leikkaus, kuvankäsittely ym. sujuvat myös. Blogissa esitän heikoilla taustatiedoilla pohjustettuja kapeakatseisia näkemyksiä eri ilmiöistä, uskomuksista ja niiden tekijöistä. Oma blogialustani: ykiraikkala.blogspot.com.
“Pojat alisuoriutuvat koulussa”. “Nuoret miehet ovat työelämässä heikoilla”. “Syrjäytyneet nuoret miehet ovat yhteiskunnalle uhka”. Huoli poikien ja nuorten miesten pärjäämisestä on noussut merkittäväksi puheenaiheeksi jälleen viimepäivinä. Syitä syrjäytymiseen etsitään niin yksilöistä itsestään kuin feministisestä kansanliikkeestäkin.
Toisen asteen koulutuksesta opiskelijalle itselleen aiheutuvat kustannukset ovat tapetilla. Varsin suuri osa näistä kustannuksista aiheutuu perinteisistä tai digitaalisista oppimateriaaleista. Päälle tulevat opiskelussa käytettävät oppimisvälineet, kuten laskimet ja tietokoneet. Liian monelle opiskelijalle kustannukset voivat koitua ylivoimaisiksi, mikä saattaa johtaa koulutuksen keskeytymiseen. Tämä on yhteiskunnallisesti varsin huolestuttava signaali, minkä tulisi herättää päättäjiä monella eri tasolla.
Ei ehditty kauaa kesälomia vietellä, kun Rauman opettajankoulutusyksikön lehtori Lauri Kemppinen avasi sanaisen arkkunsa Satakunnan Kansan kolumnissaan 7.6.2017. Tämä on toki ollut odotettavissa. Ja loppuvuotta kohti palkkavaateet alkavat kiihtyä myös muilla aloin. Palkkavaateita siivittää myös orastava kasvukehitys, joka on luotu lähinnä yksityistalouksien kiihtyvällä velanotolla.
Opettajuus ja opettajan työ sekä koulun johtaminen ovat suurten muutosten kohteena: esimerkiksi uusi opetussuunnitelma, digitalisaatio, tarvittavat laaja-alaiset taidot ja yhteydenpito (mahdollisesti eri kulttuureista peräisin oleviin suomen kieltä osaamattomiin) vanhempiin vaativat opettajilta aikaisempaa enemmän. Rehtoreista ja opettajista saattaa välillä tuntua siltä, että opetuksen sisältöön ja työtapoihin tulee uusia muutoksia ennen kuin on edes ehditty mitata edellisten muutosten vaikutuksia.
Eilen järjestettiin OAJ:n vaalivuosien puoluetentti Educa-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Paikalla olivat puoluejohtajista Antti Rinne, Petteri Orpo, Ville Niinistö ja Li Andersson. RKP:tä edusti vpj. Silja Borgarsdóttir Sandelin, KD:tä vpj. Sauli Ahvenjärvi, Perussuomalaisia ek. ryhmän pj. Sampo Terho ja Keskustaa puoluesihteeri Jouni Ovaska.
Koulumaailma on ollut käymistilassa koko ajan peruskoulujärjestelmään siirtymisestä lähtien. Uusi OPS on tuonut uusia haasteita opetukseen. Pisa-tulokset ovat heikentyneet koko ajan tämän vuosituhannen aikana. Luokan työrauhan ylläpitäminen on vaikeaa levottomien oppilaiden vuoksi. Mitä nyt pitäisi tehdä?
Jokin omalla työpaikalla täydellisen mahdoton asia voi olla toisaalla läpihuutojuttu.
Ruotsin ulkoministeriössä suomalaisena vaihtovirkamiehenä toimivasta Ville Anderssonista kertoneessa jutussa (HS 31.10.) mainittiin toive, että virkamiesvaihto parantaisi naapureiden yhteydenpitoa entisestään ja syventäisi ymmärrystä toisen ajattelutavoista.
Olen 76 vuotias. Kohta seitsemän viimeistä vuotta olen käyttänyt Voimaannuttavan suomalaisen koulun rakentamiseen. Se sai nimekseen vuonna 2010 Syvien vahvuuksien koulu. Tällä koululla ei ole omia rakennuksia eikä tiloja. Tällä koululla on sen sijaan henki ja idea, monitieteinen perusta ja pilottikoulujen , hyvien viisaiden kumppanien ja rehtorien ja opettajien kanssa yhdessä rakennettuja toimintapoja, kulttuuria ja pedagogiikkaa. Maailmalla esikuvia löytyy mm. ns. Character Shool-kouluista, jotka leviävät maailmalla leimahdusmaisesti.
Jälleen kerran tapetilla ovat kännykät oppitunneilla ja niiden mahdollistama julkinen häpäisy. Moneskohan kerta lienee, kun tästä asiasta mediassa kohistaan?
Tilanteeseen on helppo ratkaisu, jos haluamme tilannetta rauhoittaa:
Porilainen, satakuntalainen. Duunissa Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry:ssä. Kuvaaminen, leikkaus, kuvankäsittely ym. sujuvat myös. Blogissa esitän heikoilla taustatiedoilla pohjustettuja kapeakatseisia näkemyksiä eri ilmiöistä, uskomuksista ja niiden tekijöistä. Oma blogialustani: ykiraikkala.blogspot.com.