Yki Räikkälä

Pikavippiroistofirmat rules

Minulle tulee aina tuolloin tällöin erilaisilta pikavippifirmoilta mainossähköpostia. Taatusti en unissanikaan ole lähentynyt noita. A-Studion 29.4. lähetyksen insertissä pari pikavippeihin sortunutta tai vain "kilpailutuksen" tehnyttä kertoi, kuinka yhden ainoan yhteydenoton jälkeen mainoksia tulee väärällään tekstareina ja maileina. No, kyllä niitä tulee muutenkin. - On se vaan hyvä tuo "kilpailutus". Ikään kuin tuo firma kilpailuttaisi pankkeja ja luottolaitoksia. Paskat siellä mitään pankkeja ole. Pelkkiä köyhien kiristäjiä.

MOT-ohjelmassa niinikään 29.4. kerrottiin näiden pikavippifirmojen epämääräisistä ja kasvottomista omistajista, jotka käärivät rahaa väärällään näihin sortuneiden onnettomien kustannuksella. Muutaman tonnin laina muuttuu helposti muutamien kymmenien tonnien suuruiseksi korkojen tikittäessä kaiken aikaa. Korot voivat olla peräti 600% luokkaa.

Monet näistä pikavippifirmariistäjistä, ellei kaikki, ovat ulkomaisia. Kuinkas ollakaan, tänä aamuna säköpostiini tuli mainos. Lähettäjä: "Suomalainen laina". Viestin aihe tietysti: Saat lainapäätöksen heti.

Viestin tekstin ensimmäinen rivi: "Hei Yki, asetukset sähköpostiohjelman ei salli voit katsella HTML-versio uutiskirje." Ihan siis suomalainen laina, ihan varmana.

On hienoa, että meillä Suomessa saa yrittää vapaasti. Myös nuo köyhiä ja työttömiä varsinkin hyväksikäyttävät pikavippiroistofirmat, jotka kierrättävät voittonsa höveliveromaissa. Mutta kun Kelan köyhä asiakas tekee muutaman euron virheen, hän saa rumat sanktiorätingit. Tai kun työtön erehtyy tekemään omaehtoisesti töitä ilmoittaen pienen palkkionsa, tulee päivärahoihin viikkokausien tauko. Ja moni sitten lankeaa niihin kirottuihin pikavippeihin. Pahassa ahdingossa oleva tekee helposti huonoja päätöksiä, kun harkinta ja kyky ajatella tulevaisuuteen pettää.

On merkillistä, että Suomessa eduskunta laatii lakeja liukuhihnalta, mutta noita roistofirmoja ei saada millään kuriin. On laissa kyllä säädetty joku "korkokatto", alle 2000 euron pikavippien luotoille 50 (!) prosenttia. Mutta firmat kiertävät ne ketterästi. Jotkut ovat maksaneet pitkälti yli sen 600%:n meneviä korkoja. On ollut tapaus sellainenkin, jossa korko on ollut kiitettävät 2000%.

Eikä saada millään sitä käsittämätöntä vääryyttä oikaistua, että työtön ei joutuisi päivärahakurimukseen työkeikkoja tehtyään. Kuinka monta vuotta siitäkin on väännetty? Ainakin viiden ellei useammankin hallituksen aikana. Mutta käytännössä yhtään mitään ei ole tehty.

Pikavippifirmojen toiminta pitäisi kieltää tyystin. Tässä asiassa olen muuten vaikka Sampsa Katajan kanssa täsmälleen samaa mieltä. En muista, että monikaan muu kansanedustaja ei olisi tuosta puhunut. Pikavipit eivät tuo muuta kuin kurjuutta ja kärsimystä. Ne lisäävät köyhyyttä, jota yksikään hallitus Suomessa ei selvästikään kykene tai halua kitkeä. Talous- ja elinkeinoelämän lobbarit lienevät niin vahvoja.

En usko, etteikö olisi aivan mahdollista järjestää joku muu järjestely, jolla köyhät saisivat velkansa järjesteltyä. Nyt lähdeskään kaikki eivät pääse velkajärjestelyn piiriin. Pikavippifirmojen kurimuksessa olevat raskaasti velkaantuneet vievät aivan liian paljon velkajärjestelyn resursseja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Rahalaitos mainostaa joka puolella ja telkkarissa ihan kyllästymiseen saakka. Tuollainen pitäisi ottaa telkkareista ja muista kaupallisista pois, kun en luota siihen pätkääkään, se kun on apunimi ja kuuluu siihen Eone Oy:lle.

Kilpailuttavat kuulemma 25 eri pankkia ja parhaan lainatarjouksen antavat lainan tarvitsijalle ja eivät ota mukamas mitään, mikä on selkeä vale.

Näihin pitää saada ihan oikeasti sanktiot ja oikeuden eteen, jos rohmuavat liikaa.

Alektum esim. menetti perintäoikeuden tehtyään kyseenalaisia perintämenettelyjä. Tämän lisäksi pitäisi katsoa ne muut perintäyhtiöt pikavippifirmojen kanssa.

Minulla on suurin mielenkiinto tutkia tätä outoa Bisnode Oy:tä, sillä heillä on rekisterilista ihmisistä, siis ihan kaikesta velkaa myöten ja sopii kysyä, että GDPR-aikakaudella näistä tiedoista olisi pitänyt kysyä ensin ihmisiltä lupia mutta näköjään kaikki tieto meistä ihmisistä on myytävinä.

Tämä seikka minulla kiinnitti huomiota, kun maksoin vihdoin ja viimeinkin viimeisimmän velkani kokonaan ja minulla ei ole enää yhtään mitään velkaa ja silti minulle putkahti sähköpostiini, osoitteeseeni kaiken maailman lainamainoksia. Tutkittuani näitä asioita löytyi yksi osoite: Bisnode Oy ja epäilyttävä.

Toimituksen poiminnat