Yki Räikkälä

"Että demokratia toimisi"

Tänään on päivä, jonka iltana selviää jälleen vaalien voittaja. Voittajalla ei ole puheenjohtajaa eikä yhden yhtäkään äänestäjää. Vaalit voittaa jälleen nukkuvien puolue. Ylivoimaisesti.

 

Termi on kylläkin harhaanjohtava. Ei näistä äänestämättä jättävistä suurin osa nuku. Kyllä he tietävät, missä mennään. Pieni osa näistä on aivan tavallisia tai hyvin toimeentulevia, joita vain ei yksinkertaisesti voisi vähemmän kiinnostaa. Mutta suuri osa on syrjäytettyjä, unohdettuja ja heitteille jätettyjä. Niitä, joita muistetaan aina vähän ennen vaaleja. Puheissa.

 

Moni jättää äänestämättä siksi, että miksi nähdä vaivaa, kun etujärjestöt ja muut lobbarit loppujen lopuksi käyttää valtaa? Miksi nähdä vaivaa, kun ryhmyrit saavat käskyt kulisseista ja rivikansanedustajien on pysyttävä ryhmäkurissa ja nuhteessa?

 

Ja näinhän se menee. "Luotamme Suomeen", että lobbarit ja muut todelliset vaikuttajat saavat jatkossakin hääriä harvojen eduksi. Eräs porilainen ehdokas kehottaa "äänestämään, että demokratia toimisi". Minä kyllä en tiedä, milloin demokratia olisi viimeksi toiminut.

 

Minä äänestin ennakkoon, kun ei sitä tiedä milloin noutaja tulee ja jäisi yksi ääni pois siltä puolueelta, jonka epäilen vähiten olevan elinkeinoelämän ja muiden paksusti voivien talutusnuorassa.

 

Äänestysprosentti lienee olevan jälleen siinä 70%:n tuntumassa. Eli voittajia ei tulla näkemään illan vaalivalvojaisissa. Voittajat ovat muualla. Voittajia eivät tietty ole nukkuvat, vaan ne kylmästi laskelmoivat lobbarit ja korporaatiot, jotka seuraavat mielenkiinnolla tuloksia vain siksi, että tietävät, keiden kanssa uusilla valtiopäivillä toimitaan. Häviäjiä näissäkin vaaleissa tulevat olemaan meistä äänestäneistä suurin osa.

 

Jos vaikka hyvin teoreettisesti perussuomalaiset saisivat 20% annetuista äänistä, olisi se varsin pieni siivu kansasta. Se olisi vain viidennes äänioikeutetuista, joita on noin 4 miljoonaa ja joista äänestämässä käyneitä on vain noin 2.8 miljoonaa. Eli ääniä olisi perussuomalaiset saaneet noin 560.000. Mutta sitä ei nyt tarvitse odottaa. Ei tarvitse pelätä. Tämä on pelkkää oletusta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat