Yki Räikkälä

Moraalinen nenänvalkaisupäivä taas

  • Moraalinen nenänvalkaisupäivä taas

Nenäpäivä taas. En pidä nenäpäivästä. Hauskanpitoa ja hulluttelua "hyvän asian" edestä. Hädässä olevia maailman lapsia tällä siis näin autetaan. We are the World. Hulluttelu ja hauskanpito on kyllä ihan paikallaan ajatellessa vaikka Jemenin lasten todellisuudetta. Onneksi on näitä päiviä. Nenäpäivä on meidän hyvin toimeen tulevien länsimaalaisten moraalinen nenänvalkaisupäivä.

"Huippuyhteisöt mukana nenäpäivässä. Osallistukaa tekin!" (viesti TV2:n lähetyksessä) Ylen nykyistä pääjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa haastateltiin. "Ihan mahtavaa! On hienoa olla mukana hyvässä tekemisessä ja meingissä!" Huippuyhteisöt ovat niitä, jotka tekevät ja haalivat rahaa itselleen ja huippupalkatuille johtajilleen. Merja Ylä-Anttila on oikein hyvällä palkalla. Mietin, kuinka paljon hän itse antaa "hyvälle asialle". Viiskymppiä?

Nenäpäivä on hyvin toimeentulevien omantunnon kevennyspäivä. Silloin on mukava tuoda esiin oman firman nimi tai omakin. Good will on myös Good Public Relationship. Ei saa jäädä tästä hienosta asiasta pois! (tekisi imagolle haittaa)

Nämä, jotka nenäpäivänä tuovat omaa Hyvää Tahtoaan esiin, äänestävät todennäköisesti kokoomusta ja keskustapuoluetta. Näitä puolueita, jotka muodostavat nykyisen hallituksemme, joka ei katso tarpeelliseksi tarkistaa asevientilupia Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan. Tämän hallituksen kannan toi juuri vastikään esille puolustusministeri Jussi Niinistö (sin), jonka esiintymistä nenäpäivän hullutuksissa ei tarvinnut odottaa. Hän olisi ollut falski ja tietää sen itse. Tai ehkä hän pitää nenäpäivää muuten vain typerysten hommina.

Nenäpäivä lähti Britanniasta v 1988. Sitä on siis vietetty 30 vuotta. Tänä aikana Britannia ja länsimaat ovat käyttäneet satoja miljardeja asevarusteluun ja sotaa käyvien maiden tukemiseen. Edelleen Britannia tukee Syyrian sotimista ja arabiliittoumaa Jemenin tuhoamisessa. Suomi on mukana omalla pienellä panoksellaan. Hallituksemme siis, tieten tahtoen. Kuinka paljon on pantu kehittyvien maiden lasten hyvinvointiin? Näiden turvallisuuden eteen? Maailman yhden vuoden asemenojen hinnalla saisi kaikkien lasten koulutus ja terveydenhuolto turvautksi useiksi vuosikymmeniksi.

Kirjoitin tästä Satakunnan blogistossa kuusi vuotta sitten. Luin sen nyt uudelleen. Ei tarvitse muuttaa juuri mitään. Samat jutut tapahtuu nytkin. Ja aina. Moraalinen nenänvalkaisu tapahtuu aina samalla tavalla. Huomasin, että Axl Smith oli tuolloin "hyvää tahtoa" levittävänä nenälähettiläänä. Semmoista se. SK-blogistoa ei enää ole. SK ei katsonut tarpeelliseksi säilyttää blogeja, joten tuo blogistani kaikkineen hävitettiin 2017 vuoden lopussa. Linkkaan jutun nyt tähän omaan blogiini. Ei tarvitse lukea. Ei siinä mitään kummempaa lisättävää tähän ole.

http://ykiraikkala.blogspot.com/2018/11/nenapaivaa-kirvesvartta.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Eiköhän toi keskimäärin miljardi vuodessa kehitysapua jo riitä?
Ja lisäksi satojen miljoonien puuhastelut kehitysmaissa kaiken-
maailman projekteissa ja rauhan turvaamisessa..
Ja kuittaantuvat sopivasti veronmaksajien taskunpohjia raapimalla
vuodesta toiseen estoitta, jotta Suurvalta Suomi saa gloriaa.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Mielestäni nenäpäivä on onnistunut konsepti. Kysymyksessä on kerran vuodessa toistuva televisiotapahtuma, johon on aina rakennettu hyvä viihdepaketti jonka ohella mukaan on saatu ujutettua tanakkaa asiaa. Seuraan ja osallistun enkä koe osallistumistani omantunnonpesuksi. Blogin tekstiin viitaten totean myös etten ole kokoomuksen tai keskustan äänestäjä.

Toimituksen poiminnat