Yki Räikkälä

Kaikkonen jylisi, vihervassari-fillarikommari lyttäsi

Pääministeri sitten ilmoitti Soten lykkääntymisestä. Minä seurasin ja yritin ymmärtää. Ehkä jotain ymmärsin, ehkä en. Yleensähän en.

Kuten varmaan moni on jo käsityksen sellaisen saanut nykyhallituksemme ajamasta soteuudistuksesta, että se on kääntynyt lähinnä Kepun aluehegemoniahimon ja Kokkarien terveysbisneshimon tyydyttämiseksi ja argumentit sen puolesta sikäli lepäävät tyhjän päällä, tuli hallituspuolue Keskustan ryhmyri edustaja Kaikkonen sen, siis argumentoinnin onttouden, hyvin alleviivanneeksi lennokkaassa ryhmäpuheenvuorossaan, josta ei syyttelyä ja uhkailua puuttunut. Lopuksi vielä tulikivenkatkuinen uhkaus, että jos sotea ei synny, on edessä Trumpcare ja terveydenhuollon yksityistämisen hallitsematon ryöpsähdys. "Trumpcare ei ole Suomen tie".

Puheenvuoron lopun uhkailut saivat nolon käänteen myöhemmin keskustelussa, kun edustaja Andersson (vih.vass.fill.komm.) totesi kylmästi Kaikkoselle, ettei tiettävästi Trumpin mallia kukaan ole Suomeen haluamassa saati sellaista nähtävissä ja jos kunnissa jo on terveydenhuollon ulkoistamista eli yksityistämistä ja kiinteistöjen myyntiä tapahtunut, on siinä takana useimmiten juuri keskustalaisten ja kokoomuslaisten päättäjien toimet kunnissa ja kuntayhtymissä. Ja niin se on; useimmissa tapauksissa päättäjät ovat juuri keskustalaisia ja kokkareita.

Joo-o. Eipä tässä mikään ole vuosien aikana muuttunut. Retoriikka on edelleen samaa. Sumutus on edelleen samaa. Että kun se valinnanvapaus. Että kun se kun köyhä ja rikas pääsee yhtälaisesti hoitoon jne. Kun hallituksen kannalta ikävästi nyt esille tullut kansainvälinen tutkimus osoittaa, että Suomessa on maailman kolmanneksi tehokkain ja edullisin terveydenhuoltojärjestelmä, ja jota myös eduskuntasalissa esille tuotiin, oli ministeri Orpolla vastaus valmiina: hän väitti, että jos Suomi nyt pärjää hyvin, johtuu se vain siitä, että järjestelmä on huippuunsa viritetty ja että jos mitään ei tehdä, ajaa se seinää päin. -Tässäkin oli uhkaus, mutta jo vähän epätoivoisen makuinen. Orposta näki, ettei hän oikein digannut siitä salissa useasti mainitusta kansainvälisestä tutkimuksesta. Totisesti se ei ollut hallituksen tilauslistalla.

On paradoksaalista se, kun hallitus uhkailee soten kaatumisen seurauksia yksityistämisaallolla, niin sotea se ajaa juuri yksityistämisen helpottamiseksi, kevennystä terveydenhoitomenoihin hyvin toimeentuleville ja monikansallisten suurfirmojen pääsyä helpommin rahastamaan. Nykyisen tehokkaan järjestelmän riittävästi resurssoinnista ei hallitus koskaan puhu. Oppositio siitäkin pääministerin ilmoitus -keskustelussa muistutti. Mutta kai se on niin tunkkaista ja sosialismille hajahtavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Epäseväksi jäi, kenen piikkiin sössiminen laitetaan? Onko syyllinen hallitus, eduskunta, oppositio, media vai mikä?

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Ei sen niin väliä. Pääasia on hyvä syyttely ja uhkailu.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Niin tosiaan, äänestäjät! Kuka muistaa ne?!?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Oppositio, media ja perustuslaki- ja muut valiokunnat kai siinä järjestyksessä. Missään nimessä ei taitamattomalla pääministerillä ja vielä taitamattomammalla ministeri Saarikolla ole mitään asian kanssa tekemistä. Sinisillä ei nyt ole minkään asian kanssa mitään tekemistä, mutta kunhan nyt leikkivät hallitusta valtioneuvoston ja eduskunnan hiekkalaatikoissa vielä vajaan vuoden niin eiköhän se gallupkäyrä ala hipomaan 1,5 prosenttia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olematta minkäänlainen puheentaidon ammattilainen niin kepun suunnalta tulleissa puheenvuoroissa kuului paniikki. Varsinkin Kaikkosen, Vehviläisen ja Saarikon äänet nousivat falsettiin, kun he pyrkivät syyttämään eduskuntaa, oppositiota ja sos-ja terveysvaliokuntaa sote-sekoilusta, vaikka oikea osoite on Sipilän hallitus. Mielenkiintoista oli myös kokoomuslaisten laimea osallistuminen käytyyn keskusteluun.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Niin tosiaan, nyt vasta tuli hokasin, että siellähän oli todellakin kumman hiljaista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti puolueen puheenjohtaja Antti Rinne sai kannettavakseen jarrumiehen viitan harteilleen ja se ei lähde kulumallakaan pois.

Siis hänen siunaamalla soten viivästys toiminnalla aiheutettiin 200 miljoonan turha meno valtiolle ja moni kärsii hoitojonoissa mutta ei sillä näytä olevan väliä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei se Rinnekään ihan syytön ole, mutta tuo 200 miljoonaa on Sipilän vale.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Taitaa olla Sipilän yhtä hyvä arvio (hatusta reväisty) vuoden viivästymisestä johtuvana kustannuksena on 200 Meuroa kuin se 3 mrd pitkän ajan säätötavoite koko uudessa sote-systeemissä.

Kaiketi noita kustannuksia syntyy koko ajan ihan riippumatta siitä siirtyykö sote-uudistuksen voimaantulo vuodella vai ei. Nyt vain nuo uudistamiskustannukset jaksottuu pidemmälle ajalle. Sen sijaan tuo 3 mrd säästösuunnitelma on kyllä unelmointia mitä suuremmassa määrin. Tuosta tulee pitämään huolen palvelusetelien jakaminen yksityisen sektorin palveluihin.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Jos haluaa demokraattisesti kaikin puolin moitteettoman käsittelyn uudistukselle, jolle ei niin sanotusti vertaa historiassa ole, niin saa sitten viivyttelijän ja jarrumiehen maineen? Kun sanoo "hold on your horses" asialle, joka ei edes kestä perustuslaillista tarkastelua, on syyllinen?

Ja tosiaan, mihin perustuu se 200 miljoonaa?

(niin ja vielä, en ole demari, enkä koskaan ole ollut)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #10

Niin, jos 200 miljoonaa menee sote-uudistuksen valmisteluun, sehän olisi mennyt samaan tarkoitukseen, vaikka uudistus olisi hyväksytty. Hallituksen puolitotuudet senkun vain jatkuvat. Eipä Sipilä edes 3 mrd €/v säästöäkään unohtanut, vaikka on jo moneen kertaan todettu, ettei se ole mahdollista vaan etumerkki on todennäköisesti toinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset