Yki Räikkälä

Korruption MM-kisat

  • Korruption MM-kisat

A-studiossa 13.6. oli kaksi jalkapallon asiantuntijaa, jotka kumpikaan eivät kyenneet vastaamaan toimittajan kysymykseen, että onko okei, että jalkapallon MM-kisat järjestetään Venäjällä. He ovat varmaankin futisfaneja. Kaikkien futisfanien mielestä MM-kisat tulee järjestää aina, oli maa mikä hyvänsä. Korruptio ja muu ikävyys myönnetään ja sitä paheksutaan, mutta so? Futis kun on kivaa, hienoa ja siitä saa elämyksiä ja opetuksia moraalista. Kuten kirjailija Albert Camus joskus totesi; hän sai kaiken opetuksen moraalista jalkapallosta.

 

Niin minäkin. Olen jalkapallon suhteen täysi ja kokonainen diletantti ja outsaideri. Mutta jo vuosikymmeniä jalkapallon sivuilmiöitä seuranneena olen saanut paljon oppia ihmisen, siis jalkapallon organisaatioissa mukana olevien sekä myös pelaajien, täydestä moraalin puutteesta. Jalkapallo oli joskus aikoinaan köyhälistön laji ja jonkinlainen kansoja yhdistävä tekijä. Oli. Ei kyllä ole enää. MM-kisat ovat maailmanpolitiikan yksi sivusyöpäkasvain ja suurenmoisen massiivisen korruption välikappale. Joka ainoa kisa vuosikymmenien mittaan on ollut Fifan jäsenten ansiotulolähde ja kyseisten maiden johtajien PR-näytös. Ei oikein mitään eroa Hitlerin olympiakisoihin. Jotka nekin, olympialaiset, ovat sitä samaa paskaa kuin futiksen MM-kisat.

 

Niin, onko okei, että nämä kisat järjestetään Venäjällä? Ei. Putin sai kisat massiivisella korruptiolla, jossa miljoona euroa on pieni yksikkö. Kisat maksavat kaikkien aikojen eniten. 13 miljardia dollaria jenkkien rahassa. Pelkkä Pietarin stadionin rakentaminen maksoi noin 1,3 miljardia euroa. Kuinka paljon koko Venäjän kisojen järjestämisessä liikkuvista rahoista on mennyt mukana olevien roistojen taskuun, tuskin koskaan tullaan tietämään.

 

Pohjois-Amerikka on iso markkina jalkapallolle, totesi Suomen palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti juuri tehdystä 2026 kisojen järjestäjäpäätöksestä. Näin on. Isot markkinat on. ”Ennustettu voitto, 11 miljardia dollaria, mikä on hyvä asia Fifalle ja Suomen palloliitolle”. Tämä kertoo paljon siitä, mitä jalkapallo on. Suuria markkinoita ja suuria rahoja. Järjestäjille ja muille mukana oleville. Häviötä tiellä oleville. 

 

Fifan taannoinen korruptioskandaali on monien mielestä merkki siitä, että kansainvälinen jalkapallo olisi puhdistunut. Paskat on. Niin kauan kuin MM-kisat ovat suuret markkinat, Fifa ei tule olemaan viaton. Siis, ei milloinkaan. Mikään ”puhdistus” ei ole eikä tule olemaan muuta kuin pöydän pyyhkimistä leivänmuruista. Nyt kisajärjestäjä kuulemma ”äänestettiin” Fifan jäsenmaiden kesken, eikä kabineteissa ja siten valinta Ari Lahden mukaan oli ”erittäin siisti ja erittäin läpinäkyvä”. Erittäin? Onko muita läpinäkyvyyden asteita? Mutta joo. Siis ketkä olivat äänestämässä? Miten läpinäkyvyys nyt taattiin? Miten äänestys suoritettiin? En minä ainakaan ole nähnyt yhtään mitään koko valintaprosessista. Näkikö joku muu? Ari Lahti hieman takelteli haastattelussaan ja totesi paljon puhuvasti ”mun mielestä reilu”. Siis se päätös. Hienoa. Varmasti objektiivinen näkemys. Siihen luottakaamme. Kun käydään miljardikauppoja, on läpinäkyvyys aivan saletti.

 

Niin kauan kuin MM-kisoja järjestetään, tullaan rakentamaan valtavia spektaakkeleja areenoineen kaikkineen ja niiden alta raivaamaan tavallisten ihmisten asumuksia ja kulttuurimaisemaa. Aivan kuten olympiakisojen alla. Tämä kaikki on nyt ja tulee olemaan korruptoitunutta liiketoimintaa. Rakentajien bisnestä. Nyt Venäjän MM-kisojen alla kukaan ei muista enää Sotsin talviolympialaisia ja niiden kulissien rakentamista, joka jyräsi historiallisia paikkoja ja tuhosi paikallisten asukkaiden asuintienoita.

 

Toinen A-studion asiantuntijoista, Elina Vainikainen, totesi kyllä, että Fifa pitäisi purkaa atomeiksi. Ja näinhän se on. Kuten armeijassa sanottiin, että asento on niin huono, ettei se korjaamalla parane, vaan täytyy tehdä kokonaan uusi, niin näin pitäisi Fifankin kanssa toimia. Paitsi että sekään ei toimisi. Niin kauan kuin jalkapallo, tai mikä hyvänsä massaurheilulaji on suuren luokan liiketoimintaa, ovat sen parissa toimiva kansainväliset organisaatiot kuin kärpäspaperi – se kerää paskakärpäsiä. Korruptio alkaa aina uudestaan. Niin kauan kuin liiketoiminta on kytköksissä urheiluun, jatkuu korruptio ja hyväksikäyttö. Se on uusi normaali.

 

Monimiljonäärit pelaavat ja me oopiumia elämäämme hamuavat katsomme ja huudamme kotikatsomoissamme. Läpikorruptoituneet, paksut, paksulompakkoiset ja harmaat jalkapallopomot ja järjestäjämaiden valtiojohtajat hymyilevät muikeasti TV-kuvissa katsomoissa ja kätellessään voittajia, joilla ei sinänsä ole juuri mitään merkitystä. Pankkitili on jo sopivan muikea, joten vaikka oma maa ei voittanutkaan, niin paskat sillä väliä.

 

Pitääkö Venäjän MM-kisoja boikotoida? Pitää. En ymmärrä yhtäkään syytä, miksi niistä pitäisi nauttia. Itse olen ollut koko ikäni vartti-introverttina jalkapallon suhteen jokseenkin ulkopuolinen, mutta en jalkapalloa sinänsä vastusta millään tavoin. Se on hieno urheilulaji. Mutta se ei ole enää sitä mitä se kai joskus ammoin oli. Tavallisten ihmisten ajanviettoa, kommunikointia ja urheilua. MM-tasolla jalkapallo on miljonäärien arroganttia toimintaa, jossa ei enää ole mitään tekemistä niillä arvoilla, mitä urheilu parhaimmillaan edustaa.

 

Vielä voisi pohtia sitä, että jos Suomi pääsisi MM-kisojen loppuotteluihin Qatariin 2022, jotka lienevät kaikessa korruptiossaan, arroganttiudessaan, ihmisarvon sorrossaan ja arvojen alennuksessa huippua, niin kuinka moni fani sinne menisi tai kisoja jännäisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ei voi tyrmätä, että ei ole oikein, mutta kyllä pieni Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä olisivat olleet paljon parempi vaihtoehto. Hyvä me. Toivottavasti tämäkin ihme tullaan joskus näkemään auringon alla.

Sitten vähän asiaa, johon en vain tähän hätään löydä linkkejä. Luin tämän ehkä "varman totuuden" Internetin sivuilta joitain kuukausia sitten. Siinä selvästi tuotiin esille että Putin junaili suhteillaan muut maat ulos ja hoiti kisat itselleen, kai propaganda-arvon vuoksi myös.

Saa sitten nähdä kuinka paljon Venäjä tästä itselleen positiivista julkisuutta saa. Aikanaan se Hitler, myöhemmin Moskova ja Los Angeles...Politiikka seuraa sapettavallakin tavalla "puhdasta urheilua". Melkoisella varmuudella Putin ottaa myös henkilökohtaisen hyödyn irti (ehkä) onnistuneista kisoista.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Kisojen avaajina isäntämaa Venäjä ja Saudi-Arabia. Kaksi demokratian ja läpinäkyvyyden kultamaata. Hip hurraa. (tai Kyrie eleison)

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

HS: "Saudi-Arabian tukemat joukot hyökkäsivät merkittävään satama­kaupunkiin – Taistelusta odotetaan Jemenin sodan suurinta"

Näin. Ja katsomo on samaan aikaan Moskovassa täynnä hurraamassa kun sotaa käyvä Saudi-Arabia kohtaa Venäjän, joka siis on Krimin itselleen kaappaaja ja Syyrian sekä Ukrainan sotien yksi osapuoli ja sen upseerit toteuttivat Itä-Ukrainassa matkustajakoneen alasampumisen.

Jemenin sota on ollut jo nyt katastrofaalinen, eikä siihen juuri ole puututtu. Tämä hyökkäys samaan aikaan, kun hienot demokratian kultamaat kohtaavat jalossa kisassa jalkapallostadionilla, tulee tuottamaan entistä kauheampaa jälkeä siviilien keskuudessa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Venäjää puhunut mies eilen YLE:n A-studiossa sanoi että ei maan imagoa nosteta urheilukilpailuilla. Se tehdään toisenlaisin keinoin, sanoo Dmitri Suharev, Transparency Internationalin
johtaja Pietarista.

Nämä kisat ovat monen silmissä lässähtäneet ennen kuin kunnolla alkaneet, politiikkaa on aivan liikaa mukana. Pitikö se venäläinen mies yrittää vielä myrkyttää juuri kisojen kynnyksellä. En ymmärrä, en että millä ihmeellä kaiken saa näyttämään kauniimmalt kuin se todellisuus sitten on.

Moni englantilainen jalkapallon ystävä ei matkusta kisoihin, melkein yksinomaan pelon vuoksi. A-studion erikoislähetys kertoo yhden "totuuden" asioista. Joku näkee kaiken ehkä toisin. Sen pietarilaisen miehen kommentti Venäjän imagosta alkaa kohdasta 15 min 00 sek.
https://areena.yle.fi/1-4247278#autoplay=true

Toimituksen poiminnat