Yki Räikkälä

Yksityistäminen takkuaa ja etenee

  • Yksityistäminen takkuaa ja etenee

Terveydenhuollon pitkän linjan yksityistämisuunnitelma eli hallituksen sote-uudistus horjuu nyt, mikä ei liene kenellekään enää yllätys. Pääministeri puhui haastattelutunnilla pehmeitä "uudistuksen viemisestä hallitusti maaliin" ja irtautumiset "enemmän tai vähemmän nähty", mutta valtionkassaministeri Orpo toisaalla Ylen ykkösaamussa jutteli kovia. Kokoomus tulee irtautumaan uudistuksesta, ellei uudistuksesta tule sen mielen mukainen. Siis yksityisiä terveysjättejä suosiva. Ja kokoomus-sote-kapinallisia lienee olevan enemmän kuin lääkäri (terveysjätit) sallisi.

Toinen yksityistämishanke etenee hyvin (ellei hallitus nyt sitten uppoa sotesuohon): hallituksemme yksityistämisministeri Anne Berner ilmoitti perjantaina, että VR:n pilkkominen eli yhtiöittämishanke toteutuu suunnitellusti. Ensi vuoden alussa VR:n eri toimintoja hoitaa niitä varten perustetut yhtiöt. Totta kai ne ovat 100%:sesti valtion omistuksessa. Siis näin aluksi. Mutta mikä on yhtiöitetty, on aina yksityistettävissä. Näin on käynyt niin monelle valtion ennen omistamalle yhtiölle tai toiminnolle. Sitten niistä on tullut pääasiassa ulkomaisten sijoittajien heittopusseja meidän suomalaisten ihmetellessä vieressä.

Ensi vuoden alussa VR:llä on yhtiö, joka vuokraa kalustoa yksityisille rataliikennöitsijöille. Näin se alkaa. VR:n yksityistäminen. Ulkomaiset firmat ovat jo kieli pitkällä odottamassa, että saavat kaapata valtion varoilla rakennetun rataverkoston omaan bisnekseensä. Kymmenen vuotta ja VR on pelkkä liikenteen valvoja - ellei sitten sekin ulkomaisessa omistuksessa.

Näin hallituksemme eetos - vain yksityinen toimii tehokkaasti ja taloudellisesti - etenee suloisessa Suomessamme, jonka siniristilippu täytti justiinsa 100 vuotta. Sitä vain mietin, että kun nyt on jo runsaasti valtion toimintoja ja yrityksiä yksityistetty ja saatu virtaviivaistettua ja niissä on erittäin pätevää ainesta johtajina - vain kyllin hyvillä palkoilla saadaan hyvää johtaja-ainesta - niin miksi meillä on taloudellisesti niukat ajat. Tätä niukkojen resurssien sanomaa esillä pitävät varsinkin Kokoomuksen ja Keskustan poliitikot. Nämä, jotka ovat panneet Suomea kuntoon nyt tasan kolme vuotta edellisten porvarihallitusten jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Rataverkkoa ei olla myymässä ulkopuolisille tällä järjestelyllä, koska VR on ollut liikennöitsijä valtion omistamalla rataverkolla vuodesta 1995 kuten vaikkapa rekkayhtiöt valtion omistamalla tieverkolla.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Rataverkkoa ei todellakaan olla myymässä ulkopuoliselle TÄLLÄ järjestelyllä. Mutta kaikki on mahdollista, ellei sitten porvarisvetoisille hallituksille tule nyt vähäksi aikaa taukoa. Mutta sekin lienee vain hidaste. Kun aikanaan tulee jälleen virtaviivaistushallitukset, on rataverkkokin jo sitten myytävänä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rataverkkoa ei todellakaan olla myymässä ulkopuoliselle TÄLLÄ järjestelyllä."

Ei olla, valtio vain maksaa kaluston ja radan, yksityinen ottaa voitot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset