Yki Räikkälä

Seksi lapsen kanssa ei ole seksiä

Timo Heinonen (kok) bloggasi täällä lakialoitteestaan eduskunnassa, jossa esitti muutoksia raiskauksen tunnusmerkistöön. Kyseessä oli Turun hovin antama tuomio lapsen hyväksikäyttöjutussa, jossa sen mukaan raiskauksen tunnusmerkistö ei täyttynyt.

Heinosen jutun sisältöön en puutu sen kummemmin. Olen suunnilleen samaa mieltä.

Kommentoin kuitenkin juttua. Puutuin bloggauksen otsikkoon, "Seksi lapsen kanssa on aina raiskaus".

Kerroin, että seksi lapsen kanssa ei ole ensinkään seksiä. Kommenttiani ei julkaistu. Heinosella oli joko eduskuntakiireitä (lähtivät viikonlopun viettoon n. klo 13. tai jotain) tai sitten hän blokkasi kommenttini.

Totean vielä: Jutun otsikko oli onneton; seksi lapsen kanssa ei milloinkaan ole seksiä. Se on ihan jotain muuta. Toivottavasti otsikon muotoilu oli vain ajatuskömmähdy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"seksi lapsen kanssa ei milloinkaan ole seksiä. Se on ihan jotain muuta."

En mitenkään pysty ymmärtämään, että yksi sekunti ihmisen täyttäessä 16 vuotta voisi muuttaa kaiken noin fundamentaalisesti.

Kun kansantaiteilija Irwin tuomittiin viiden kuukauden ehdonalaiseen seksin harrastamisesta alaikäisen kanssa keikkahotellihuoneessaan, niin kyllä se varmasti molempien mielestä seksiä oli eikä siihen muita ulottuvuuksia liittynyt.

Ikärajaa juridisessa mielessä en vastusta, sellainen tarvitaan. Mutta suhtautumisessa asiaan tulee pysyä asialinjalla.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Määrittele ikäraja. Eli se ikäraja, milloin lapsen kanssa touhutessa se muuttuu seksiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse lienee siitä missä vaiheessa pedofiliakäsite ei enää ole validi.

Aiemmin oli Suomen laissa kaksiportainen ikäraja: viisitoista, vaan ei seitsemäntoistavuotias. Ja tuomio kalibroitiin lain mukaan tuon porrastetun ikärajan nojalla.

Kun suojaikärajaa jossain vaiheessa alennettiin kuuteentoista vuoteen, tuosta porrastuksesta luovuttiin. Aivan lonkalta heittäisin, että porrastus tyyliin "neljätoista, vaan ei kuusitoistavuotias voisi puoltaa paikkaansa".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Lukekaa hyvät miehet tämä rajoitussäännös:

7 a § (20.5.2011/540)
Rajoitussäännös
Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä tai 7 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jonka osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Eipä noista suurin piirtein samalla vuosikymmenellä olevien seksileikeistä yleensä tuomita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Tuo on hyvä huomautus tässä yhteydessä ja myös hyvä lainkohta.

Mutta olisi hyvä rukata lakia myös niiden tapausten kohdalla, joissa toinen osapuoli ei ole aivan samaa ikäluokkaa. Koska fiilis tilanteessa esimerkiksi 30-vuotiaan ja 15-vuotiaan välillä ei välttämättä ole kovin paljon erilainen kuin 18-vuotiaan ja 15-vuotiaan välillä. Oikeusistuimen on vaikea arvioida tällaista, ellei laissa ole jonkinlaista ohjenuoraa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Takavuosina uutisoitiin pedofiilista, joka oli löytänyt uhrinsa netistä. Useampi lehti uutisoi, että raiskauksessa oli sadomasokistisia piirteitä.

En oikein ymmärrä, mitä masokistista olisi 14-vuotiaassa raiskatussa tytössä.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Hankalaa määritellä se ikä, milloin nuori ihminen ei ole enää lapsi. Lienee turha tässä määritellä sen kummemmin tätä. Minulla ei siihen kompetenssia ole.

Tuossa lapsenraiskausjutussa teon kohde oli siis lapsi, eikä mikään puberteetti-ikäinen. Kyse oli siis oikeasti lapseen sekaantumisesta.

Juttuni kärki oli se, että Heinosen otsikointi oli typerä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jopas olikin sinulla onneton otsikointi.

Näkisin tuon raiskauslainsäädännön siinä valossa, että se mikä näyttää seksiltä alaikäisen kanssa, tuomittaisiin raiskaukseksi.
Esimerkiksi täti-ihminen saattaisi onnistua houkuttelemaan alaikäisen pojan "näyttämään, että on mies". Poika ei missään vaiheessa kokisi tulleensa pakotetuksi, mutta uuden ehdotetun lainsäädännön mukaan täti raiskasi pojan. Näin, vaikkei blogistin mielestä poika ollutkaan mukana missään seksissä.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset