Yki Räikkälä

SOTE-keskus Cotton, palvelijananne Jerry

  • SOTE-keskus Cotton, palvelijananne Jerry
  • SOTE-keskus Cotton, palvelijananne Jerry

Tässä lienee syytä olla tarkkana, mitä ainoata vaihtoehtoa Orpo tällä kertaa meille pian syöttää, kun tällaisia herttaisuuksia valtiovarainministeristä iltapäivälehdessä meille tarjoillaan. Meille on aina tuotu ikävyydet "ainoina vaihtoehtoina". Niin myös valinnanvapaus, vaikka se ei olekaan ikävyys, vaan uljaan hallituksemme hieno ja mahtava saavutus, joka tulee vain palvelemaan meitä. Jos hallituksella ei olekaan vaihtoehtoja, on se reilu, kun tarjoaa meille niitä. Vapaus on väkevä voima!

 

Soten pitäisi olla täällä pian. Meillä Porissa onkin jo valmiina Sote-keskukset. Ne tulivat vaivihkaa viime vuoden lopussa. Satakunnan Kansassa siitä juttua oli, mutta kun nykyisin on vaikea tarttua lehteen, kun useimmin se tuntuu vain yhdeltä vaihtoehdolta viettää kallista aikaansa.

 

Sote, joka siis on ainoa vaihtoehto, tuo meille valinnanvapauden. Kokoomus on sitä valinnanvapautta hinannut mukanaan ja hallituskumppaninsa siihen jallittanut jo vuosikausia. Ja se siis tuo säästöjä! Näin Kokoomuksen edustajat yksi kerrallaan ovat aina julistaneet. Ovat. Me muut olemme olleet enemmän tai vähemmän skeptisiä. Varsinkin oppositiopuolueet ja niitä äänestäneet tai politiikan värikartalta pudonneet, kuten minä.

 

Nyt valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki, kivenkova oikeistolainen taloustieteilijä, jota kuunnellaan kun on sentään tohtorismies, on sanoa jyrähtänyt, ettei sote tuo yhtään mitään säästöjä. Tai oikeastaan niin, että ”säästöpotentiaali on 0”. Ja niinpä Orpo nyt totesikin eduskunnassa opposition räksyttäjille, että "te olette ymmärtäneet soten aivan väärin. Ei sen tarkoitus ole tuoda säästöjä, vaan että ihmiset pääsevät hoitoon, johon eivät tähän mennessä ole päässeet". Siinäs kuultiin. Olemme ymmärtäneet säästöt väärin. Säästöt tulevatkin siitä, että ihmiset tulevat terveiksi! Miksi emme tätä olleet tajunneet aiemmin? Että ne kolmen miljardin säästöt soten myötä, mitä hallituksemme aloittaessaan lupasi, olivatkin ikään kuin säästöoptioita.

 

Hallitus on kävellyt asiantuntijoiden ohi mennen tullen ja viimeksi nyt hallituspuolueiden äänin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeytti talousasiantuntijoiden kuulemiset soteen liittyen. Koska kiire. Että saadaan valinnanvapaus. Että ihmiset pääsevät hoitoon. Että ihmiset tulevat terveiksi. Mutta vielä se ”säästöpotentiaali”. Ulkopuolisia asiantuntijoitahan ei tarvita. Ei varsinkaan, jos he arvelevat, että sote tulee kalliimmaksi kuin terveydenhuoltomenot ilman sotea. Mutta eihän se tule, kun kerran tohtori sanoi niin. Että ”säästöpotentiaali” on nolla. Ei säästöjä siis, mutta… hmm, puhuiko hän mitään ”menokasvupotentiaalista”? Ei tainnut. No, emme huolestu. Valinnanvapauden, sen, että ihmiset pääsevät hoitoon kun nyt eivät pääse, takaa yksityiset yritykset. Ja yksityiset yritykset tekevät kaiken aina halvemmalla. Kyllä meidän pian kelpaa.

 

Terveystalo sitten osti Attendolta sen terveyspalvelut Suomessa. Käteisellä ja hinta 233 miljoonaa. Lääkäritoimi on kyllä sitten kannattavaa. Ja pian se on entistäkin kannattavampaa. Joku ministeri, sama se kuka keskustalainen, totesi uutisissa, että Terveystalolla sentään on enemmän kotimaista omistuspohjaa kuin Attendolla. Niinpä niin. 80% nyt. Mutta kuinka kauan? Mikä on yksityistä, on aina kaupan. Mikä on julkista ja yhtiöitetty, on yksityistettävissä ja myytävissä ulkomaille. Näin on käynyt alituiseen ja miksi se yhtäkkiä nyt loppuisi?

Valtion menot eivät juuri muuksi muutu, säästöjä ei pitänytkään tulla, ihmiset pääsevät hoitoon, Terveystalot ja Pörriäiset voivat paksusti. Kaikki hyvin! Hyvä me! Suomi nousuun!

----

Ja lopuksi - me kaikki olemme erehtyväisiä, varsinkin me kokoomuslaiset. Kun Stubb eduskunnassa sekoitti talousasiantuntijoiden suhteet 10 ja 90 prosenttia päistikkaa päinvastoin, oli se vain syvän inhimillistä. Siitä sori.

Kun jääkuningatar Suski Koski tässä juuri TV:ssä monisairasta pitkäaikaistyötöntä pitkin nenänvarttaan katseltuaan totesi, että suurituloiset maksavat veroista 80%, onkin todellisuus se, että näiden tuloveron määrä valtion verokertymästä on vain noin 10%. Mutta ei hätää, Suski, niin monet ovat siinä erehtyneet. Sori siitä. Olen jo useiden vuosien ajan saanut korjata tätä monille hieman epäselvää asiaa. Itse asiassa me köyhät, kurjat ja kuppaiset maksamme verokertymästä valtaosan - ei pelkästään tuloveroista, vaan myös lukuisista ja luvuttomista välillisistä veroista ja maksuista. Mutta me kokoomuslaiset hyvin toimeen tulevat ja paksusti voivat vain emme aina muista sitä. Me muistamme vain sen suuren ja valtaisan epäkohdan, että meitä verotetaan ihan itse tienaamistamme rahoista. Mutta kuten me kokoomuslaiset olemme vastuullisesti aina todenneet, on veroja laskettava kaikissa tuloluokissa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Aina pitää nähdä hyvät puolet: Sote on newspeakin juhlaa ja ilotulitusta - ehkä sellaiseksi tarkoitettukin.

Toimituksen poiminnat