Yki Räikkälä

Plagioitu ja uutisoitu

  • Plagioitu ja uutisoitu

Ylen Pressiklubi on ohjelma, jossa tarkastellaan viikon uutisaiheita. Katsoin reissailun takia perjantain 11.5. Pressiklubin vasta sunnuntai-iltana. Aiheina olivat Michael Penttilä -uutisointi sekä Laura Huhtasaaren keskiviikkona uudelleen esille noussut plagiointijuttu. Pressiklubia vetää nykyisin Sanna Ukkola. Pressiklubissa oli nyt kieltämättä mielenkiintoinen asetelma: Sanna Ukkola on naimisissa Perussuomalainen -lehden sekä Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkilan kanssa. Suomen Uutiset on Perussuomalaisten äänenkannattaja ja Matias Turkkila siis persu. Vieraana oli kaksi toimittajaa sekä kirjailija Jari Tervo. Toimittajista ainakin Matti Virtanen sekä kirjailija Tervo ainakin ovat käsitykseni mukaan olleet hieman nihkeitä Perussuomalaisia kohtaan.

Kävin katsomassa Laura Huhtasaaren Facebook-sivulta, mitä asiasta siellä kommentoitiin. Lukuisia kommentteja tietysti oli. Muutama dissasi Jari Tervon totaalisesti alatyylisin sanankääntein, mm. ettei tästä punaviinimarinoidusta tyypistä ole kuin heittelemään Raamattua. Yksi keksi omaperäisesti: "Tervo on pervo". Itse arvioin Jari Tervon ulosannin asiasta ohjelmassa varsin tiukasti tiedossa oleviin tosiasioihin perustuvaksi ja jokseenkin rauhalliseksi. Tervon en tiedä pervoilleen. Mutta en luonnollisestikaan tiedä kaikkea.

Yllättävää kyllä, kukaan fb-ketjussa ei nähdäkseni moittinut Sanna Ukkolaa asian ottamisesta ohjelmaan. Kyllähän monia muitakin aiheita viikolta olisi ollut. Yleä moititaan usein perussuomalaisten piirissä "valemediaksi" tai "valtamediaksi", mitkä liiennevät sama asia, ja sen toimittajia vihervassareiksi, kuten tuossa lukemassani ketjussakin. Mutta Ukkola pääsee kai sitten puhtailla papereilla. Ehkä häntä painostettiin ottamaan se mukaan ohjelmaan?

Kävin katsomassa, mitä Suomen Uutiset asiasta kertoo. "Asiaa verkossa", kuten lehti itsensä määrittelee. Ilmeisesti vasta sunnuntaina oli ensimmäinen maininta tästä jo keskiviikkona alkaneesta uudesta plagiointiasiasta. Otsikko: "Yle kieltäytyy täsmentämästä, miten plagiointiprosenttiin on päästy – Yle-pomon selitys: ´Toimittaja on ne laskenut´". Jutun lopussa oli Ylen tuottajan Pia Johanssonin kertoma siitä, miksi Yle näin toimii: "Emme luovuta toimituksen ulkopuolelle aineistoa, jota ei ole julkaistu". Tämä taas perustuu Ylen yleisiin journalistisiin ohjeisiin. Asianomaisella on siis oikeus tutustua siihen uutiseen, joka koskee häntä ja saa siis mahdollisuuden kommentoida ennen sen julkaisua ja siihen annetaan tietty aika. Nytkin tietämäni mukaan kuusi tuntia. Lyhyttä kommenttia lukuun ottamatta muuta vastausta ei annetussa ajassa tullut. Tai sitten Yle valehtelee. En väitä, että Ylen uutisointi olisi moitteetonta. Päinvastoin. Onhan Yle nykyisin kokoomus-keskustalaisesti johdettu ja Ylen uutisten päätoimittajakin joutunut juuri lähtemään paikaltaan tämän ohjailtua tarpeellista enemmän toimituksen journalistista linjaa.

Ylen uutisointia on väitetty myös poliittiseksi ajojahdiksi ja lynkkaukseksi asian päähenkilöä myöten. Mutta toisaalta journalistisissa ohjeissa todetaan, että ”jos yhteiskunnallisesti merkittävän henkilön osoitetaan tehneen väärinkäytöksiä, asia ja tekijän nimi voidaan/pitää julkaista”. Tähän Perussuomalaisetkin ovat tietämäni mukaan sitoutuneet ja tätä kunnioittavat. Nyt kaiken käytettävissä olevan tiedon mukaan se 30% lainaus toisen gradusta on tosiasia. Svenska Ylen toimittajalla oli täysi syy lähteä tutkia asiaa. Itse asiahan lähti jo puolitoista vuotta sitten liikkeelle Reija Härkösen sekä Tuomas Tiaisen huomattua, että päähenkilö oli lainaillut blogiteksteihinsä muiden tekstejä kappaleittain. Koska henkilö oli asettunut presidenttiehdokkaaksi, tutki Tiainen tuolloin myös 15 vuoden takaisen gradun ja löysi siitä kopioituja ja lähteistämättömiä kohtia. Nyt asiaa myös tutkineen nimimerkki JiiJanetten (voisi kyllä tunnistettavanakin esiintyä) mukaan plagiointia olisi paljon enemmänkin, minkä hän osoittaa Twitterissä lukuisin esimerkein. Nämähän ovat siis kenen tahansa tutkittavissa, koska gradut saa kun vain tilaa.

Gradun plagiointi varsin runsaassa mitassa on siis jo muidenkin kuin Svenska Ylen toimittajan osoittama. Puuttuu vain, että yliopisto tekee uuden vertailun. Koska kyseessä on korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa oleva henkilö, on tärkeää asian saaminen selvitetyksi lopullisesti ja ilman epäilyksiä. Koska plagioinnista syytetty on kieltänyt tehneensä ohjeistuksia vastaan ja ylipäätään väärin, on luonnollista, että asian käsittely ja uutisointi jatkuvat. Jos asian myöntö ja pahoittelut olisivat tapahtuneet heti, olisi asia varmaankin jo tässä vaiheessa vain hieman tunkkainen muisto. Ketään ei olisi enää kiinnostanut tutkia syvemmin ja löytää vielä enemmän harmillisia seikkoja.

Tasapuolisuuden vuoksi kävin myös katsomassa, mitä Kansan Uutisten nettilehdessä asiasta kerrottiin. En löytänyt mitään mainintaa asiasta. Näin siis se varsinainen oikea punavihermedia. Nykyinen Perussuomalaisten vastustaja Timo Soini ei asiaan omassa plokissaan toistaiseksi ole tarttunut. Tosin hän on ollut yli viikon rapakon takana, mutta on hän ehtinyt muita valtakunnan asioita sieltäkin seurata. Ehkä hän vielä tulee kuittailemaan, kuten hän nykyisin tuolloin tällöin tekee, teki perustamansa puolue mitä hyvänsä. Tosin Perussuomalaiset kyllä kurmuuttavat ex-puheenjohtajaansa mennen tullen ja poiketen. Perussuomalaisten omilla nettisivuilla oli vain linkkaus Suomen Uutisten uutiseen. Mutta sehän ei olekaan media, vaan puolueen kotisivu.

Toivoisin nyt kyllä, että Suomen Uutiset osoittaisi selkeästi, missä kohdassa Yle, ja varsinkin Svenska Yle, on toiminut tässä plagiointijutussa journalistisesti väärin. Ylen toimintaa ko. asiassa kritisoivat perussuomalaiset voisivat myös kyllä osoittaa terveisensä Ylen toimintaa valvovan ylimmäisen päätöselimen, hallintoneuvoston, perussuomalaisille jäsenille Olli Immoselle sekä Jari Ronkaiselle, sen sijaan että huutelevat Facebookissa. Siellä huutavan ääni helposti hukkuu kohinaan.

Jyväskylän yliopisto todennäköisesti ottaa kohugradun uudelleen tutkittavaksi. Sillä ei liene muutakaan mahdollisuutta, koska sen kasvot ovat jo nyt vaarassa mennä. Sitten ei jää spekulointien varaan enää mitään. Mutta jos plagioinnin aste on jotain 10 – 30 %:n välillä, tulee mietintään se, onko graduissa siis luvallista kopioida ilman lähdettä ja kuinka suuri määrä sitten on ok ja mikä ei.

EI VANHENE KOSKAAN

Vuosia sitten kirjoitettujen opinnäytetöiden esiin kaivaminen on kirjoittajien kannalta ikävää, mutta tiedeyhteisön uskottavuuden kannalta välttämätöntä.

Tuo viimeinen kappale otsikkoineen on plagioitu. En merkannut niitä lainausmerkeillä enkä kursiivilla. Ilman lähdemerkintää se ehkä kävisi lähes tulkoon omasta tekstistäni. Mutta lainaus on siis Ylen uutisesta 11.5., jonka on kirjoittanut Juha-Matti Mäntylä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mielenkiintoinen havainto että persut tekevät kohun ihan itse.
...Noin siis tulkitsin sen että asiasta kirjoittavat lähinnä persut.
Tämä on persujen masinoima kohu. Koska Trump on ihqu ja kohujen keskellä pitää persujen tuottaa kohu. Ja Huhtasaari jopa otsikoi kohubloginsa englanniksi.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Usein se "hehän tekevät sen itse" pitää hyvin paikkansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

He siis laskevat että mitä enemmän keskustelua sitä parempi puolueelle. Riippumatta siitä että heillä ei ole muuta tarjota kuin fanatisminsa, ei mitään muuta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ehkä eniten minua ihmetyttää että perusjen oma dosentti hyppä kiljuen vankkureille. Dosenttina hän tietää varsin hyvin pelin säännöt ja voisi helpostikin itse saada materiaalin nopeasti käsiinsä yliopistojen kirjastojen kautta.
Ymmärtääkseni dosenttikin voi toimia gradun ohjaajana kun kerran "muodollisesti dosentin arvoon kuuluu oikeus antaa omalla alallaan opetusta yliopistossa kaikilla tasoilla, vaikka henkilö ei olisikaan yliopiston työntekijä. Erityisesti on huomattava, että joissakin yliopistoissa professorien lisäksi myös dosentit voivat toimia väitöstyön valvojina." ( Lainattu Wikipediasta Lauralle tiedoksi).
Onko dosentti Luukkasen mielestä siis yhdentekevää millä tavalla opiskeljat suorituvat opintonäytteidensä antamisessa ja onko yhdentekevää hankkivatko he tiedot oman tutkimuksensa kautta vai copy/pasteaamalla?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

On ihan selvästi. Dosentti joutui valitsemaan fanaattisen poliittisen lahkolaisuuden ja akateemisen etiikan välillä ja valitsi edellisen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #6

Luukkanen vertasi Huhtasaaren kohtelua Neuvostoliiton 30-luvun näytösoikeudenkäynteihin, mikä oli uskomattoman typerää. Kyseessä on sentään historiantutkija, jota aikoinaan arvostin. Luukkasen viime aikojen keulimiset persujen puolesta ovat ainakin minussa herättäneet lähinnä myötähäpeää!

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Huhtasaari julkaisi uuden lyhyen blogin kohua koskien tänään 14.5. Blogin kommenttiosio osui nähtävästi johonkin hermoon, koska Huhtasaari poisti tämän blogin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Nyt keskustelu on käännetty tyyliin "kaikkihan plagioivat" ja "miksei kaikkien muidenkin graduja syynätä samalla tavalla".
Se on vähän kuin sanoisi että kaikkihan pettävät parisuhteessa ja miksei kaikkien avioparien perään laiteta yksityisetsiviä tarkistamaan suhteen laatu.

Tottakai syynätään jos aihetta ilmenee. Pitää lähtökohtaisesti luottaa siihen että opinnäytteiden tarkastajat pystyvät arvioimaan, samoin kuin että opinnäytteen tekijä tuntee vastuunsa vilpin välttämisessä.
Muutamia tapauksia väitöskirjan ja gradun kohdalla on ollut.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248629-plagiointi...

Tosin linkatussa artikkelissa tutkijan äkemysten pohjana on ollut AMK-tason opinnäytteet.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Historian havinaa...

"Vuosia sitten kirjoitettujen opinnäytetöiden esiin kaivaminen on kirjoittajien kannalta ikävää, mutta tiedeyhteisön uskottavuuden kannalta välttämätöntä."

Meneekö Jyväskylän Yliopiston kasvot 15 vuotta sitten tapahtuneen virheen takia, kun nykyaikana käytössä on paremmat tekniikat tarkastaa opiskelijan töitä?

Jos tähän sekoitetaan oikeustoimia, onko laki yhdenvertainen vanhalle ja uudelle tarkastukselle tai gradun puuttumisen tapauksissa?

Tämä "kohu" on aivan naurettava, mikä johtuu julkisesta räksytyksestä Twitterissä ja muuallakin.

Hienoa on tunnustaa, että opettajaopiskelijat ovat "yhteiskunnallisesti merkittäviä henkilöitä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ensikäden syyllinen on kaikille selvä.
Mutta miksi syyllinen ja joukkionsa haluavat näin hirveästi julkisuutta. Siinä olemme uuden ilmiön äärellä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Antaisin Jyväskylän Yliopiston tehdä työnsä toiseen kertaan vaikka "kaikki tietävät".

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018051422009420...

Toimittajat voisivat tarkastaa Simpasenkin gradusta plagioinnin määrän.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Pyydä Turkkilaa vaan tarkastelemaan. Tuskinpa sieltä mitään löytyy. L.H. jo kertoi "peilanneensa" Simpasen tutkimuksia.
Ja mielenkiintoisesti sanoi muotoilleensa havaintoja Simpasen mukaan ( minun muistinvarainen toisintoni ).
Empiria muuttuu jännäksi kreationistin käsittelyssä. Galilei saa Lauran jenkkibootsista persuksiin ja persuyleisö taputtaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"...tiedeyhteisön uskottavuuden kannalta välttämätöntä."

Heh, jos tiedeyhteisön uskottavuus on kiinni Huhtasaaren gradusta, sitä ei ole alunperinkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus,keskusta ja siniset ovat punavihreitä mitä käytännön politiikkaan tulee. Tuulimyllyt, ilmastonmuutos, maahanmuuttotulva ja seksuaalivähemmistöjen jalustalle nostaminen sopii myös näille tahoille koska niillä voi tienata. Vasemmisto tukee punavihreyttä idealismin vuoksi ja oikeisto rahan takia. Itse pidän kohua Huhtasaaren blokista vain poliittisena ajojahtina, muutan kyllä mieltäni jos sama tapahtuu Kataisen väärennetyistä asiakirjoista tai Sauli Niinistön ja Jari Vilenin gradusta vähintään yhtä suurella volyymilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinähän tästä kohua kokoajan teet. Muille tämä on vain päänpudistuksen paikka. Keneltä ja kenen blogiketjuissa täällä niitä agressioita tulee. On sormissa kiinnipitelimistä ettei paina ilmiantonappia. Vaikka mitä täällä Lauran fanaattinen lahko heittelee on parempi että se on nähtävillä. Minkä arvojen ja arvokimppujen välillä taistelua käydään näkyy selvästi. Ketkä ampuvat ja ketkä puolustautuvat näkyy myös. Ketkä luottavat järjellisiin argumentteihin ja ketkä loukkauksiin ja heittoijin ja vihjaulsiin ja panetteluihin ja salaliittopuheisiin näkyy myös.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Sauli Niinistöllä ei ole gradua. Hän teki opinnäytetyön silloisten 70-luvun käytäntöjen mukaisesti. Se oli vuosikymmenet työn ohjaajan hallussa joka sitten toimitti sen Niinistölle vain joku aika sitten löydettyään sen. Niinistö on luvannut siitä kopion Turun yliopiston kirjastoon. Onko vielä toimittanut, en tiedä. Sen tiedän, ettei se ilmeisesti kovin kaksinen ole, mutta sillä hän pääsi läpi ja sai oik.kandin paperit.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Lehtitietojen mukaan Niinistö suoritti opinnoissaan suuren osan tenteistä rimaa hipoen. On kuitenkin siihen nähden pärjännyt kohtuullisesti. Gradun julkistamista ajoilta, jolloin gradua ei vaadittu, on kyllä outoa.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Jos poliitikko syyllistyy selvään ja perustavanlaatuiseen epärehellisyyteen vaikka nuoruudessaan ja vaikka gradua tehdessään, on se merkki mahdollisesta sallivasta asennoitumisesta (ainakin omiin) vilunkihommiin. Sellainen pitää selvittää ja antaa selvä signaali nollatoleranssista sellaiseen eli pistää pois politiikassa saaduilta palleilta. Kataisen nuorena tekemät pöytäkirjaväärennökset olivat sellaisia. Samoin Vilenin 50%:n copypeistaus omassa gradussaan. On hävettävää ja rehellisiä nöyryyttävää se, että nämä tyypit saavat jatkaa hyvissä duuneissaan. Ja jos siirretään sivuun, kuten Vilen, annetaan lohduksi helvetin hyväpalkkainen duuni ja mahdollisuus vielä painua niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, ettei tarvi naamaansa näyttää.

Nyt käsissä olevassa tapauksessa päähenkilö on uusissa käänteissä ilmeisesti puhunut muunneltua totuutta 15 vuoden takaisista tekemisistään. Jos näin on, niin silloin tulee tehdä selvät päätökset, miten asian kanssa menetellään. Onko henkilö kansanedustajan asemansa väärti, onko hän puolueensa korkean luottamusasemansa veroinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niimpä, koetut ongelmat voidaan hoitaa olankohautuksella tai megalomaanisella valtakunnanlaajuisella huudolla ihan miten itse kokee nämä elämässään haittaa aiheuttavan. Itse en ole kokenut haittaa kuin holtittomasta verovarojen käytöstä joka on varsinkin kokoomuksen ja keskustan mielipuuhaa. Katainen oli Suomelle kallis mies.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Senpä takia poliitikkojen rehellisyys tulee testata AINA kun siihen on vähänkin epäilyksiä. Epärehellisyys ja opportunismi ovat tulleet helvetin kalliiksi Suomelle ja lukuisille kansalaisille - ja taas tuoneet roppakaupalla hyvää ja mammonaa näiden opportunistien kamuille ja viiteryhmille. Ja sama homma jatkuu vaikkapa soten myötä.

Kataisen väärennettyjen kokouspöytäkirjojen jutussa nostettiin rikosilmoitus, mutta se lässähti. Ei ollut tarpeeksi merkittävä rikos. Ei tainnut pikkusakkojakaan kuitata. Eliitti suojelee omiaan. Persut eivät ole nyt tarpeeksi eliittiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persuthan nyt puolustavat epärehellisyyttä. Halla-aho ei pidä heitä oikealla tiellä koska on elitisti. Halla-aho haluaa persuista uutta kokoomusta yhdistettynä keskustaan. Halla-aho haluaa yhteiskuntaa missä totuudella ei pärjää eikä köyhillä ole edes oikeutta kieleen ja ajatteluun vaan ovat joko vulgarismin pauloissa tai vihaan yllytettyjä. Sillävälin rikkaat grab them ny the pussy.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ehkäpä se on siinä miksei vassariksi tai muuksi haukuta. Koska ei moniakaan haittaa jos toimittaja pyytää pari tyyppiä juttelemaan aiheesta, tai yhden tyypin. Sitten se alkaa ärsyttämään kun toimittaja pyytää vaikka 2 vierasta ja vieras alkaa toimittajan kanssa pommittamaan yhtä vierasta!! Sitten se alkaa ärsyttämään ja monet ihmiset aktivoituvat.. Persujen kohdalla joskus oli vieraana Halla-aho ja ja 2 muuta.. Ja nämä kaksi muuta vierasta + toimittaja alkoi haastamaan/syyttelemään ynmynm. Halla-ahoa vaikka mistä.. sitten se ei enää ole okei!

Ei haitaa vaikka Toimittaja olisi vassari/Vihreä kunhan hän pysyy neutraalina, yleensä vaan tälläiset toimittajat ei siihen kykene, jos vieras on erimieltä toimittajan kanssa.

Mutta joo, kaikki tietävät että tämä Gradju juttu on ajojahti, eikä mitään muuta. Voi kun olisi media yhtä sitkeä ollut Kataisen väärennöksissä ynm.

Niin kauan kun tämä "Otsikko: "Yle kieltäytyy täsmentämästä, miten plagiointiprosenttiin on päästy – Yle-pomon selitys: ´Toimittaja on ne laskenut´". Jutun lopussa oli Ylen tuottajan Pia Johanssonin kertoma siitä, miksi Yle näin toimii: "

Emme luovuta toimituksen ulkopuolelle aineistoa, jota ei ole julkaistu" ei selkene ja julkaista niin en usko sanakaan tomittajaan..

Niin kaukaa on haettu tuo." Toimittaja laski jotenkin"... Tässä syytöksessö Ei ole mitään todistus/julkaisu uskollisuutta..

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Sen näemme, kunhan gradujen vertailu on tehty. Se tehdään, koska yliopiston oma maine on vaarassa.

Tuskinpa tuo Svenska Ylen toimittaja puutaheinää alkaa lasettelemaan, koska nuo gradut ovat kenen tahansa nähtävilleen pyydettävissä ja tarkistettavissa. Eräs "@jiijanenne" julkaisi lukuisia kohtia Twitterissä itse noita graduja vertailtuaan. Copypeistaus oikein laajana on varsin selvää jo nyt ilman yliopiston vertailutuloksiakin. Muutamissa kohdin alkuperäisen passiivi oli muutettu minä-muotoon, mikä sekin on aika sakeaa settiä varsinkin, kun esiteltiin tutkimuksen metodeja.

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Eräs kommentoija muistaakseni Huhtasaaren omassa blogissa ehti kysellä, miten kaksi eri haastattelututkimusta eri puolella Suomea ja eri aikoina voi tuottaa samankaltaisia tuloksia. Alla oleva pieni vertailu laittaa miettimään samaa.

Tiina Simpanen 2001: Tutkimustulosten perusteella maahanmuuttajien integraatiossa oli suurimpana ongelmana oppilaiden kielitaidon puutteesta johtuvat ongelmat. Vaikka kielitaidon puutteet otettiin huomioon erilaisin monipuolisin opetusjärjestelyin, kuten tehtävien kieliasun helpottaminen ja kertaaminen suomenkielen tunneilla, ilmeni oppilailla vaikeuksia varsinkin lukuaineiden suorittamisessa. Puutteellinen kielitaito aiheutti myös väärinkäsityksiä vuorovaikutuksessa suomalaisten oppilaiden kanssa. Tämä tulos tukee osaltaan Skutnabb-Kankaan tutkimustuloksia, joiden mukaan maahanmuuttajien toimivan kaksikielisyyden kehittyminen onnistuisi paremmin omankielisessä kuin valtakielisessä opetuksessa. Tämä johtuu siitä, että maahanmuuttajaoppilaan oppimisen perustana toimivan ajattelukielen kehittyminen suomalaisten koulutovereiden tasolle kestää lähes koko peruskoulun ajan.

Laura Huhtasaari 2003: Tutkimustulosten perusteella maahanmuuttajien opettamisessa suurimpana ongelmana oli oppilaiden kielitaidon puutteesta johtuvat ongelmat. Kielitaidon puutteet otettiin huomioon erilaisin monipuolisin opetusjärjestelyin, kuten tehtävien kieliasun helpottamisella, antamalla oman kielen opetusta, mikä estää puolikielisyyttä ja kertaamisella suomenkielen tunneilla, ilmeni oppilailla vaikeuksia varsinkin lukuaineiden suorittamisessa. Tämä tulos tukee osaltaan Skutnabb-Kankaan tutkimustuloksia, joiden mukaan maahanmuuttajien toimivan kaksikielisyyden kehittyminen onnistuisi paremmin omankielisessä kuin valtakielisessä opetuksessa. Tämä johtuu siitä, että maahanmuuttajaoppilaan oppimisen perustana toimivan ajattelukielen kehittyminen suomalaisten koulutovereiden tasolle kestää lähes koko peruskoulun ajan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä gradujuttu on ajojahti. Kuule Pirskanen Aarnion mielestä häntä kohtaan on ajojahti. Wincapitamiehet ovat ajojahdin uhreja ja jokainen vartijan kätäyttämä myymälävaras kokee että häntä jahdataan.
Tajutkaa nyt helv.tissä että se mitä puhutte netissä vaikuttaa yleiseen mentaliteettiin. Onko oikein levittää tommosta eetosta missä poliitikkojen valheita ei saisi syynätä koska ajojahti.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos ylellä on todisteet siitä että Huhtasaari on kopioinut 30% (?) nikn eikö olisi vain helpompi uutisoida se? kertoisi kuinka joku yksin toimittaja on laskenut tuon ja thats it.. Huhtasaari on jo kertonut monesti oman osuuden.. teki sen mitä piti jotta sai gradun läpi.. meni helpoimmalla keinolla läpi. En välitä itse miten hän teki sen.. jos se silloin meni läpi niin se meni. Silloin olisi jo tatkastajien sanoa että ei mene läpi. nut on liian myöhäistä!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Niinhän Yle teki. Sitten Huhtasaari teki kohun päättömillä puolustuksillaan ja toisten niskaan syyn sälyttämisillään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #31

sano yksi päätön puolustus ja näytä mulle se todiste että gradu olisi 30% kopioitu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

-Peilaus - Havaintojen muotoilu.
Havaintojen muotoilu on mahtava eufemismi valehtelulle. " en antanut väärää silminnäkijätodistusta, muotoilin vaan havaintoja because I can.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #40

Kun Simpasen ja Huhtasaaren haastattelutulosten raportointi pannaan vierekkäin niin siitä näkyy kopiointi. Kun Huhtasaari selittää asiaa alla olevan "peilauksen" mukaisesti niin puolustusyritys on ihan päätön:

"–  Yritän muistella, miten tämä on mennyt. Olen todennäköisesti valinnut aiheen ja sen jälkeen päättänyt, miten sen teen, ja käynyt kaikki gradut läpi. Ja sitten olen huomannut, että tämä on erityisen lähellä, ja olen ehkä peilannut siihen aina, että onko minulla samaa kuin hänellä, Huhtasaari sanoo STT:lle."
https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/huhtasaari-sanoo-ehkä-peilanneensa-työtään-toiseen-graduun-1.2622409

Kopioinnin määrä tarkentuu sitten kun uusi tarkastus valmistuu. Ennen kuin YLE:n tietoon tuli uusi kopioinnin kohde niin Yliopiston aiemmin tekemässä selvityksessä n. 10% kirjallisuusosiosta oli kopioitu Hoffrénilta ja Myllylältä. YLE:n myöhemmässä selvityksessä Simpaselta kopioidun 30%:n lisäksi Huhtasaari oli mm. kopioinut osan Halosen puheesta.
Tarkastuksessa kopioinnin laatu tarkentuu myös:

"HUHTASAAREN graduun perehtyneet professorit pitävät sen sisältämää plagiointia erittäin törkeänä.

Ylen tuoreen selvityksen perusteella jopa 30 prosenttia gradusta on plagioitu. Suurin osa on plagioitu Tiina Simpasen vuonna 2001 hyväksytystä kasvatustieteen gradusta.

Huhtasaari näyttää ottaneen Simpasen ja muiden töistä kohtia leikkaa ja liimaa -käytännöllä, sillä mukaan on tullut myös alkuperäistekstien kirjoitusvirheitä.

”Graduun on kopioitu ilman viittauksia kokonaisia kappaleita ja lähes kokonaisia sivujakin, eikä niitä ole mainittu lähdeluettelossa”, sanoo graduun tutustunut Tampereen yliopiston kasvatustieteen professori Marita Mäkinen.

Mäkisen lisäksi gradun kävi läpi Tampereen yliopiston toinen kasvatustieteen professori Veli-Matti Värri. Professorien mukaan Simpasen työtä voi perustellusti pitää Huhtasaaren gradun päälähteenä.

Mäkinen pitää erityisen raskauttavana sitä, että Huhtasaari on kopioinut Simpasen gradusta myös tutkimustuloksia koskevia kohtia, vaikka töissä on käytetty eri aineistoja.

”Kuinka kahdesta erilaisesta aineistosta voikin saada niin samanlaisen tuloksen ja tulkinnan”, Mäkinen hämmästelee.

Huhtasaaren mukaan kaikki hänen esittämänsä tutkimustulokset ovat hänen omiin havaintoihinsa perustuvia.

”Olen tehnyt samoja havaintoja ja muotoillut samoilla tyyleillä. Kuinka monella tapaa ylipäätään voi saman suuntaisia asioita ilmaista?”

Simpasen työn lisäksi graduun on plagioitu useita muitakin tekstejä.

Jyväskylän yliopiston aiemman selvityksen perusteella Huhtasaari on plagioinut laajoja osia Henriikka Hoffrénin ja Oksana Myllylän graduista.

Ylen selvityksen perusteella Huhtasaaren gradussa on käytetty ilman lupaa ja viittauksia myös muita kuin akateemisia tekstejä. Yksi kohta on kopioitu presidentti Tarja Halosen vuonna 2000 pitämästä puheesta."
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/plagioinn...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #43

siis tällä hetkellä 10% on se luku jota voi pitää oikeana.. en tiedä itse graduista mitään joten jos proffat sanoo että se on törkeää niin sit sen on.. Eihän sillä mitään väliä nykyaikaan ole mut ainakin gradujen tarkistaminen voi olla parempaa jos noin paljoa törkeää kopiointia pääsee tarkastajien läpi..

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #45

Tuo 10% on siis todettu edellisessä tarkastuksessa, joka koski eri lähteitä kuin tämä myöhemmin ilmi tullut. Jos et mitenkään luota YLE:n uutisointiin asiassa niin nyt tietenkin myönnät vain tuon 10% ja myöhemmin ilmenneeseen YLE:n paljastamaan plagiointiin otat Aarniomaisen kiviaitakiisto- asenteen. Et sitten ole tullut ajatelleeksi sitä, että siitä se YLE-soppa vasta syntyy, jos uudessa tarkastuksessa ei löydykään plagiointia tuon 10% lisäksi? Uskotko, että YLE on tietoisesti pilaamassa mainettaan JSN:n jäsenenä? Malta mielesi ja odota kunnes uusi tarkastus on valmis. Professorit SK:n jutussa viittaavat YLE:n jutun pohjalta löytyneeseen SImpaselta kopioituun materiaaliin, jota on sivukaupalla. Tämän tiedon pohjalta voi todeta, että YLE ei ainakaan ole keksinyt tätä lisäplagiointijuttuaan.

Huhtasaaren gradua tarkastattessa ei ollut vielä ollut gradujen plagiaattitarkastusohjelmia käytettävissä ja sekään ei olisi auttanut, koska Simpasen&Huhtasaaren gradut olivat tuolloin paperiversiona, joten siitä Huhtasaari ei olisi kuitenkaan jäänyt kiinni. Gradujen tarkastajat eivät mitenkään voi huomata kaikkea vilppiä, sellaista professoria ei ole koko tässä maailmassa, eikä tule.
Suunnitelmallinen, röyhkeä ja kylmäverinen huijari kykenee tulevaisuudessakin huijaamaan professoreita, jotka lähtevät siitä olettamuksesta, että opiskelijat ovat rehellisiä. Kyllä huijari keinot keksii! Kuten tässäkin tapauksessa. Sitten kun käry käy, voi aina syyttää olosuhteita: "Näin siinä käy kun antaa persulle mahdollisuuden!"

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Edelleenkin, jos poliitikko olisi tässä tapauksessa myöntänyt aikanaan tekemänsä virheellisen menettelyn ja pahoittelisi nöyrästi, että oli aikoinaan toiminut ajattelemattomasti, niin asia olisi paljon helpompi kaikille. Nyt kun puolustellaan, uhriudutaan, ei myönnetä mitään ja vieritetään syy muiden niskaan, on entistäkin enemmän syytä ja kiinnostusta selvittää, mitä tämä on aikoinaan tehnyt.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Eli tässä oltaisiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön linjoilla. Esim. rikoksesta kärsitty rangaistus (sakko tai vankeus) ei sovittaisi rikosta, vaan sen lisäksi olisi julkisesti kaduttava tekoa tai vähintäänkin pyydettävä anteeksi.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Hmm? En näe minkäänlaista analogiaa. En puutu Niinistön puheisiin tässä. Mutta tässä tapauksessa teon tehnyt (nuorena opiskelijana) olisi voinut asian paljastuttua myöntää mitä on tullut tehtyä ja pahoitella. Se olisi ollut viisas veto. Nyt homma menee kuralle tyyten kieltämisessä, uhriutumisessa ja muiden syyttelyssä.

Pahoittelu on luonnollista silloin, jos myöntää tehneensä väärin. Homma olisi ollut varmaankin hänen osaltaan aika lailla taputeltu. Yliopiston omat käytännöt kyllä varmaankin olisi otettu syyniin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näyttää että PS heräsi kriisiviestintään ja pisti Huhtasaaren poistamaan bloginsa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Poistetun blogin kommenteissa oli muutama aika hulvaton Huhtasaaren puolustukseksi tarkoitettu kommentti. Loppuvaiheessa huvittava muuttui naurettavaksi. Huhtasaari itse pyrki selittämään sellaista mikä ei selityksillä onnistu, eikä hän sitten onnistunutkaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Eivät Huhtasaaren selittelyt sinällään huonoja olleet, mutta kokonaiskuvassa aika selittelyä.

Hän selitti kopiointia:

    «Onhan se mahdotonta, että samantyyppisissä aihealueissa tulisi samanlaisia tai samankaltaisia aihealueita esiin. (Oletko lukenut muita graduja,tutkimuksia tai alan kirjallisuutta aiheesta?) Ja kyllä olen päätynyt muotoilemaan havainnot samalla tavalla.»

Eli Huhtasaaren kriisiviestintä lähtee ajatuksesta, että muotoili tutkimustuloksensa täsmälleen samoin sanoin kuin toisessa gradussa, ikään kuin ottaen mallia.

Tulosten samankaltaisuutta hän selitti:

    «Olisi ollut perin outoa jos minun haastateltavani eivät olisi ottaneet esiin kielitaidon haastetta. Siihen lääke on kieliasun hepottaminen ja monet muut järjestelyt.»

Vaatii todellakin melkoista kielellistä hepolääkettä selvitä tuosta sopasta, mutta toki Huhtasaaren kommentti juuri nuo kohdat tavallaan selittää. Onhan kyse eräänlaisen itsestäänselvyyden sanomisesta. Yhtäläisyyksissä oli tosin muitakin ehkä vähemmän itsestäänselviä havaintoja, mutta toki Huhtasaari voi selittää niidenkin olevan vastaavia kuin toisen gradun tutkimuksessa. Että ilmeisesti eri rehtori ja eri opettaja sanoivat ihan samoja keskeisiä asioita kuin toisessakin koulussa.

Selittelyt kuitenkin kadottavat metsän puilta, kun teksti selvästi on kopioitua ja yllättäen myös korostetaan täsmälleen samoja havaintoja.

Ks. Huhtasaaren kommentit (valitettavasti en heti huomannut miten saa ruutukuvan koko sivusta helpommin, joten ruutukaappaus on aika osittainen).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Kiitos että referoit tämän jonka Huhtasaari viskasi pois vaikka oli asiallista ja mielenkiintoista.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #34

#34

Huhtasaaren kannattajien selittelyissä on ollut vielä yksi edellisiin liittyvä, Melaniatrumpmainen haara, jossa tietynlaisista asioista voidaan kirjoittaa vain yhdenlaisilla muotoiluilla. Saattaa upota sellaisiin, jotka eivät ole kirjoittaneet tai edes lukeneet juuri mitään.

Rouva Trumpia (tai hänen puheenkirjoittajaansa) puolustettiin sanomalla, että ei ole kovin montaa asiaa, joista voisi puhua, kun puoliso on juuri tullut valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ja näitä asioita taas ei kovin erilaisilla lauseilla voida esittää. Nämä puolustelut toki joutuivat ansaitsemaansa valoon kun rouva T:n puheenkirjoittaja myönsi lainanneensa tekstiä rouva Obamalta, tosin tietämättä lähdettä.

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/2725568/Melania+T...

Jokainen voi kokeilla itse ja ottaa kavereidensa kanssa tehtävän, jossa kukin kirjoittaa tahollaan viisi lausetta kimalaisen vierailusta lupiinissa, kun tiedetään että oli aamupäivä ja kimalainen oli vierailuunsa tyytyväinen. Olivatko lauseet samoja?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #34

"Selittelyt kuitenkin kadottavat metsän puilta, kun teksti selvästi on kopioitua ja yllättäen myös korostetaan täsmälleen samoja havaintoja."

Minä kommentoin Huhtasaarelle asiasta ja jostain syystä minua hävetti Huhtasaaren puolesta. Kun poliittinen vastustajani Huhtasaari jää ilmeisestä kopioinnista noin rysän päältä kiinni niin joku ihmeen myötähäpeän mekanismi meikäläisessä käynnistyi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Sepä se. Jos Huhtasaari olisi vähän hiljentynyt nolossa tilanteessaan tuota myötähäpeää ei olisi niin paljon tihkunut ympäriinsä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #34

Itse en ole laisinkaan suuripiirteinen vaan hyvinkin pedantti, joten korjaan lainauksessani olleen yhden sanan kirjoitusvirheen. Sen piti olla:

    «Onhan se mahdotonta, että samantyyppisissä aihealueissa tulisi samanlaisia tai samankaltaisia asioita esiin. (Oletko lukenut muita graduja,tutkimuksia tai alan kirjallisuutta aiheesta?) Ja kyllä olen päätynyt muotoilemaan havainnot samalla tavalla.»

Ja seuraavasta puuttui pilkku:

    «Olisi ollut perin outoa, jos minun haastateltavani eivät olisi ottaneet esiin kielitaidon haastetta. Siihen lääke on kieliasun hepottaminen ja monet muut järjestelyt.»

Täydellisempi ruutukaappaus Huhtasaaren kirjoituksesta: Screenshot-2018-5-15_Come_on_now_Iltalehti.png (johonkin kellonaikaan).

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kovin ovat olleet hiljaa muiden puolueiden kansanedustajat. En ole huomannut lehdissä kannanottoja puolesta tai vastaan, tosin en ole asiaa kovin tiiviisti seurannut. Mistähän tuo hiljaisuus johtuu?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hiljaa olisi itsekukin jollei Huhtasaari olisi aloittanut kriisiviestinnän antiteesiä.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Olen myös havainnut sen mitä ei voi havaita - toisten puolueiden poliitikkojen merkittävän hiljaisuuden. Ei ihme. Kyllä ohkaisia luurankoja eli lihaa vailla olevia graduja ym. löytyisi monelta muultakin. Useimmat poliitikot ovat ihmistyyppeinä jo sellaisia, että he päämääränsä saavuttaakseen tekevät kaiken mahdollisen tai jättävät tekemättä sen mitä muut yleensä tekevät. Siispä voin hyvin olettaa, että juuri poliitikoiksi kiivenneiden aiemmista tekemisistä tutkittaessa voisi ilmaantua epämääräisyyksiä. Tässä asiassa muut poliitikot ovat hiljaa. He tunnistavat lajitoverinsa ja tietävät sen heikon kohdan, johon EI pidä klopsaista, jottei itselle kävisi samoin.

Toimituksen poiminnat