Yki Räikkälä

Ylellä ei ole varaa

Saara Aallon biisintekijät eivät pääse Ylen kustannuksella Euroviisuihin. Ylen tuottaja Anssi Autio on todennut, ettei Ylellä ole varaa maksaa ko. ruotsalaispariskunnan matkaa.

 

Minulle on aivan sama, lähteekö tämä Saara Aalto Euroviisuihin tai pääsevätkö biisin tekijät sinne veronmaksajien rahoilla tai mitä siellä esitetään. En ole kuullut enkä aio ainakaan tietoisesti kuulla koko kappaletta, jonka nimi kai on Monsters. Euroviisuiltakin olen itseäni säästänyt jo pitkään ja pieteetillä. Saara Aallolta en kylläkään ole voinut välttyä. Sen verran tiuhaan häntä on otsikoihin jo pitkään nostettu ja jonkun tai pari kappalettaan olen kai kuullut radiossa. Mutta se siitä.

 

Mutta jos Yle ilmoittaa, että sillä ei ole varaa maksaa jonkun pariskunnan jokusta hotelliyötä ja matkoja, tulen heti miettineeksi mihin Ylellä on varaa.

 

Yle-pomojen tulospalkkiot tuplaantuivat vuonna 2016. Pääpomo Lauri Kivinen, Keskustan luottomies ja ex-päätoimittaja Atte Jääskeläinen ja muut pomot kuittasivat 78 600 euroa. Siis tulospalkkioita pelkän palkan päälle. Yhtiössä, joka ei tee "tulosta" ja joka on verorahoitteinen. Yle-vero otettiin käyttöön 2013 alusta ja SE sai Ylen mammuttitaudin pöhöttämän talouden vakaantumaan - ei sen pomojen mikään toimi. Siis se, mistä "tulospalkkioita" firmoissa maksetaan.

 

Yle-veron jälkeen bonuksien määrä sen kuin nousi. Yle maksoi heti vuoden 2013 "saavutuksista" yhteensä 2. 650.000 euron kannustuspalkkiot osalle henkilöstöään. Ei siis kaikille. Eli palkkioita palkan päälle. Kymmenisen pomoa palkittiin 123.000 euron bonuksella. Kokoomuslainen Kivinen nostatti palkkaansa heti kymppitonnilla kuussa. Palkka lienee jotain 340.000 euroa / vuosi. Ja työstä talossa, jossa on pomoja niin että päät yhteen kolkkaa, jotka käytännössä tekevät työt. Kivisen alainen Atte ”pääministerin suojelija” Jääskeläinenkin lienee kai ollut se, joka antoi määräyksiä esimiehilleen… Kivinen lieneekin kyllästynyt tyhjäntoimittamiseen, kun hän on irtisanoutunut ja suuntaa muualle. Tietysti Ylellä on varaa maksaa 6 kk:n irtisanoutumisajan palkka.

 

Ylellä on hallitus eli noin kerran kuussa kahville kokoontuva keskustelukerho, jonka puheenjohtajalle maksetaan 25.000 euroa, varapuheenjohtajalle 19.000 euroa ja muille jäsenille 15.000 euroa per vuosi. Sen lisäksi on hallintoneuvosto, jonka jäsenet saavat satoja euroja per kokous.

 

Tämä kaikki siitä tuloksesta, mitä Yle on viime vuosina on tehnyt: pudottanut laatua kiitettävän huolella, tuhonnut ennen Euroopan mitassa laadukkaan Yle Puheen, luovuttanut uutisensa maan hallituksen äänenkannattajaksi ja alkanut kauttaaltaan apinoida kaupallisia kanavia.

 

Ehkä joitain kaiken maailman Euroviisuedustajia ei olekaan varaa majoittaa, kun pomojen palkkaus on niin turkasen kallista. Ja Digitan ulkomaalaisille omistajille täytyy maksaa se maan päällisen lähetysverkon käyttömaksu, 40 miljoonaa joka vuosi. Digitahan oli ennen Ylen omistama ja siis yhteiskunnan infraa, mutta Ylen pomot ja poliitikot näkivät parhaaksi myydä se pois. Yle sai Digitasta 300 miljoonaa. Nyt Yle on maksanut jo nuo 300 miljoonaa takaisin verkkomaksuina ja vähintään toiset 300 miljoonaa sen päälle. Nyt justiinsa sen omistaja, australialainen sijoitusyhtiö First State Investments, myi sen sijoitusyhtiö Digital Colonylle. Ulkomaiset omistajat tekevät mitä lystäävät ja me katselemme sivusta.

 

Edit (17.4.) Ylen pääjohtajaksi tulee Maikkarin uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila. Hyvä ja johdonmukainen valinta. Ja Ylä-Anttilallekin mukava juttu - hän kaksinkertaistaa palkkansa, joka oli onneton 170.000 e/vuosi Maikkarilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Saara Aalto saa viisu-urakastaan palkkion, kuten edustajat ovat saaneet joka vuosi. Tämän maksaa Yle, sanoo Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Vilén ei tarkenna minkä suuruisista summista on kyse Aallon kohdalla.

- Sopimus ei ole julkinen kuten yhteistyösopimukset eivät yleensäkään ole.

Aallon show Lissabonissa on Iltalehden tietojen mukaan kallein suomalainen viisushow ikinä, ja sen, kuten myös viisuryhmän matkan Lissaboniin, maksaa Yle.

http://www.iltalehti.fi/musiikki/20180309220080088...

Veikkaan, ettei 2-3 tonnia olisi näkynyt missään.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

On se jännä kun yli 0.5 miljardia ei riitä mihinkään...
Mutta pääasiahan on että 20.30 uutisissa kerrotaan aina uusimmat teatterin ensi-illat Helsingissä...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Mutta pääasiahan on että 20.30 uutisissa kerrotaan aina uusimmat teatterin ensi-illat Helsingissä..."

Tuo on alkanut myöskin hiljalleen ottamaan "pattiin", eli joka ainoaan uutilähetykseen on sijoitettava pitkähkö uutinen pelkästään kulttuurista. Enkä muuten ylenkatso kulttuuria sen miltään osa-alueelta, oli sitten kyseeessä tanssi tahi taidemaalaus, mutta mielestäni niiden sovittaminen uutisiin on syvältä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan oikein Yleltä, ettei maksa käsikirjoittajien matkoja. Sanathan saavat sen matkan ja käsikirjoittajat ovat mahdollisesti saaneet jo oman palkkionsa.
Se on sitten toinen asia, että lähetysverkko on yksityistetty. Haisee kokoomuslaiselta politiikalta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaikki Yle:n menot maksetaan verovaroista.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mulle on jäänyt epäselväksi koostuuko ja tasapainottuuko Ylen budjetti pelkästään maksamistamme yleverosta? Jääkö ylimäärää tai tarvitseeko yle lisärahoitusta valtion varoista?

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Minua kiinnostaa myös se, montako suhteellisen hyvin palkattua henkilöä tarvitaan Yle Puheen aamun hölötyksen ja käkätyksen hoitamiseen, noin niin kuin esimerkiksi. Ja sitten se, kuinka paljon veronmaksajien varoja menee Ylen alueellisten toimitusten ylläpitoon kaikkine toimittajineen ja teknishenkilöstöineen - kun lopputuloksena ainakin erään alueen tarjonta, joka koostuu noin 80 %:sesti musiikista "kaikkien makuun" (josta menee teostomaksut) ja sääprofeettojen ja muiden tärkeiden henkilöiden haastatteluista sun muusta oleellisesta. Alueuutisten toimittaminen on tietty hyvä asia, mutta siihen ei niin kovin montaa henkilöä tarvita.

Kaikesta muusta turhuuden turujen ohjelmatarjonnasta puhumattakaan.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

No niin. Ylen kaupallisten kanavien apinointi ja nykyisten oikeistovetoisten hallitusten äänenkannattajana toimiminen saa luontevaa jatkoa. Kun kokoomuslainen Kivinen sai tarpeekseen sormien pyörittelystä huanolla palkalla ja lähtee muualle, tulee tilalle MTV Uutisten Merja Ylä-Anttila. Hurraa Yle! (ja meillä Suomessahan ei siis ole korruptiota)

Toimituksen poiminnat