Yki Räikkälä

Tuulivoima on makea juttu - omistajille

  • Tuulivoima on makea juttu - omistajille
  • Tuulivoima on makea juttu - omistajille
  • Tuulivoima on makea juttu - omistajille

Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuisto sitten taputeltiin 26.2. Porin valtuustossa. Tälle Satawindin omistajat taputtavat käsiään. Rahastus voi alkaa! Ja kyllä se alkaakin. Jo seuraavana päivänä pantiin hommat käyntiin. Lammin tuulivoimapuistoa pykäävän Satawindin (kuulostaa satakuntalaiselta) suurin omistaja (2/3-osaa) Igor Pavlov Venäjältä kiittää Porin valtuustoa.

Kun puhallus on tarpeeksi iso ja siihen upotetaan kunnolla fyffeä, yhteistä rahaa, niin pian kukaan ei enää uskalla sanoa, että siinä kun tuuli puhaltaa myllyjen siipiin, puhaltavat niiden omistajat veronmaksajien kukkarolla. Niinpä jatketaan samalla itselleen valehtelemisen tiellä. Tuulivoima on kannattava - omistajilleen.

Tuulivahinko.fi -sivustolla on mittari, josta näkee, kuinka paljon valtio eli veronmaksajat maksavat tuulisähkön tukea tuulimyllyjen omistajille. Tiistaina sitä maksettiin tuollaiset 400.000 euroa. Siis yhden päivän aikana. Tuulivoimatuet lienevät taputellun jo pitkälle tulevaisuuteen, kun sijoittajat nähtävästi vieläkin haistavat hyvät apajat. Tuki on nyt keskimäärin 11 miljoonaa euroa / kk. Yli 130.000.000 euroa per vuosi. 200.000.000 parhaimmillaan, kuten viime vuonna taisi olla. Kyllä kannattaa! Tähän mennessä suomalaiset ovat maksaneet tuulivoimayhtiöille jo 500.000.000 euroa vaikka järjestelmä on otettu käyttöön vasta v. 2011.

Satawind, kun se saa myllyt valmiiksi, kerää hyödyn Lammin myllyistä. Tänne hyötyjä ei juuri tule. Vähän kiinteistöveroa, joka vastaisi noin Porin 0,25% kiinteistöveron korotusta. Työpaikkoja Tecnipille joku 50 miestyövuotta. Noin vuodeksi. Haitat jäävät paikallisille asukkaille ja he, kuten me muutkin maksamme huvin.

Yksi mylly saa pyöriä kauan, että se toisi omistajilleen takaisin sen 4 - 6 miljoonaa, mitä sen pystytys maksaa. Ehkä 10 vuotta. Mutta kyllä se takaisin tulee, kun valtio on rakentanut systeemin niiden maksamiseksi. Jos niitä yrityssossuja eli tuulivoimatukia eli meidän tavallisten kuluttajien ja veronmaksajien apua ei olisi, ei olisi myllyjäkään. Yksikään yrittäjä ei lähtisi niitä pystyttämään. Se ei olisi liiketoimintaa. Mutta kun niiden käytöstä maksetaan eli ne tietyllä tavalla sosialisoidaan, ovat ne kannattavaa liiketoimintaa. Tuulisähkö ei siis ole markkinasähköä. Markkinahinta ei koske tuulivoimaa. Mitä alhaisempi hinta markkinoilla, sitä enemmän valtio maksaa tuulivoimayhtiöille. Puhalsi tuuli hyvin tai huonosti - varma bisnes. Hienoa, Porin Kokoomus! Se nähtävästi kannattaa sosialismia! Tosin tässä sosialismissa valtio sosialisoi rahat yhtiöiden voitoksi ja välittömät haitat taas niille, jotka onnettomasti ovat valinneet taloilleen aivan väärät paikat.

Keskustan Mauri Pekkarinen ajoi vuonna 2011 tuulivoimasosialismin, ne syöttötariffit. Mielenkiintoista, että hänen tyttärensä toimi tuolloin tai heti sen jälkeen lobbarifirma Energiakolmiossa, joka siis lobbasi tuulivoimaa. Hänen miehensä Taamir Fareed taas oli Taaleritehdas -sijoitusrahaston tuulivoimajohtajana. Hän toimi sattumoisin vuonna 2008 Vanhasen hallituksen asiantuntijana pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa tehtäessä. Pekkarisen tytär ja vävy haistoivat hyvät apajat jo varhain. Tai sitten kaikki oli pelkkää sattumaa... Joka tapauksessa he tekivät hyvät rahat tuulivoimabisneksestä. Ja mikäpäs siinä rahastaessa, kun koko perhe on ollut säätämässä valtion ja tuulen puhallella hyvät rahat omaan lompsaan.

Yksi mylly ei kauan pyöri ilman jatkuvaa huoltoa ja osien vaihtamista. Generaattori lienee 20 vuodessa sökö, puhumattakaan vaihteistosta, jota täytyy huoltaa ja uusia jatkuvasti. Peittoonkorven myllyt ovat seisseet paikoillaan nyt muutaman vuoden. Ne ovat yksi toisensa jälkeen vähän väliä pysäyksissä. Näen ne joka päivä. Jokaisen myllyn siivet täytyi irrottaa ja korjata, kun ne olivat alkaneet repaloitua. Jokunen 60 metriä pitkä siipi täytyi roudata Ranskaan tai Espanjaan tehtaalle korjattaviksi. Rahtilaivoilla. Yhden sellaisen päästöt ovat 50.000.000 henkilöauton luokkaa. Että sellaista vihreää energiaa.

En sitten muuten ole itse ”vihreää” energian tuotantoa vastaan, enkä tuulivoimaa vastaan sinänsä. Jos tuulimylly toimii tehokkaasti, eikä sen käyttöön tarvita normaalien sähkötariffien lisäksi valtion tukia, niin siitä vain. Kunhan niillä vain ei pilata maisemia eikä, niitä viedä toisten taka- tai etupihoille. Tuulivoimalla on kuitenkin nykyisellään niin onneton sähkön tuotto suhteessa siihen kaikkeen energian kulutukseen, mikä kuluu, kun myllyt valmistetaan, laivataan, roudataan, pystytetään ja puretaan noin 25 vuoden jälkeen, ellei jatkuvalla komponenttien uusimisella aikaa venytetä 50 vuoteen. Siinä ei nähdäkseni juuri ole nykyisellään järkeä. Aurinko- ja geo- ja ehkä vuorovesienergiakin (siellä missä sitä esiintyy) nyt ainakin ovat niitä uusiutuvan energian muotoja, joita on syytä tutkia ja kehittää. Pienillä tai vähän suuremmillakin säädöillä siellä täällä sähkön kulutusta voisi vähentää runsaasti.

Sähkövero on noussut 255 % vuodesta 2011 eli tuulivoimatuen voimaan tulosta lähtien. Siirtohinnat ovat nousseet, koska hajautettu tuulivoimaverkko vaatii lisää ilmajohtoja. Kuinkahan paljon päästöjä on aiheutunut, aiheutuu ja kuinkahan paljon energiaa kuluu pelkästään tämän tiuhan tuulivoimapiuhaston rakentamisessa?

Tuulivoiman energiatasetta sietää pohtia. Onko missään luotettavia laskelmia siitä, kuinka paljon niiden hiilitase on tai niiden tuottaman ns. puhtaan energian määrä verrattuna siihen, kuinka paljon niiden ja johtoverkoston rakentamisessa on käytetty fosiilisia polttoaineita, erinäisiä maasta kaivettuja raaka-aineita, niiden roudaamisessa kulunutta energiaa, laivojen päästöjä kun ne laivataan määränpäihinsä, niiden monikymmenmetristen siipien roudaamista tehtaisiin korjattaviksi, niiden jatkuvan huollon viemää energiaa sekä kuorma-autojen päästöjä, niiden purkamisessa kuluvaa energiaa sekä jälleen kuljetuskalustojen päästöjä sekä lasikuituisten valtavien siipien ja generaattorien loppukäsittelyssä kuluvaa energiaa sekä siitä aiheutuvia päästöjä?

---

Lisäys: Tietääkseni maapallon ilmasto ei todistettavasti ole lämmennyt viimeiseen pariin kymmeneen vuoteen. Silti olen sitä mieltä, että on järkevää pelata varman päälle ja välttää hiilidioksidipäästöjen ainakaan lisäämistä. Saastuttamista vähemmän ja uusiutumattomien luonnonvarojen säästämistä enemmän. Mutta tuulivoiman maailmanpelastavuus ei perustu faktoihin, vaan uskomuksiin.

 

Yksi esimerkki Taaleritehtaan ja Taamir Faheedin ansaintalogiikasta:

https://www.kemionsaari.net/betonimylly-kay-pihalla-koko-ajan/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Lammin tuulivoimapuistoa pykäävän Satawindin (kuulostaa satakuntalaiselta) suurin omistaja (2/3-osaa) Igor Pavlov Venäjältä kiittää Porin valtuustoa."

Ans kattoo koska alkaa venäläisomisteisen (osaksi) voimalan kritisointi siltä samalta taholta joka on pitänyt vaarallisena Suomen turvallisuudelle Fennoa.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Vaaroista en niin tiä, mutta ottaa pannuun kun ylipäätään valtion perustamaa infraa ja sitten myös yksityistä energiainfraa myydään ulkomaille ja niistä koituva hyöty rahastetaan ulkomaisille firmoille tai omistajille. Ja näin tietty varmaan suuri osa verokertymästäkin menee sen siliän tien.

Ahlaisiin tuulivoimapuistoa pykäämään alkava Satawind on suurimmaksi osaksi venäläisomisteinen, siis 2/3-osaa. Sama osuus Satawindin tuulivoimatuesta siis menee myös ulkomaille, kuten murskaavasti suurin osa tulivoimatuesta kaiken kaikkiaan menee ulkomaisille firmoille, koska ne valmistetaan ulkomailla ja pystyttäjät ovat näiden tehtaiden henkilökuntaa suurimmaksi osaksi.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tämän totesin jo toisessakin ketjussa : Ovat nuo Satawind Oy:n numerot niin ´luottamusta´ herättäviä :

https://www.finder.fi/Suunnittelutoimistoja/Satawi...

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Kyllä. Onhan tällaisen firman jo vähän saatavakin boostia valtion kassasta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Antti Rinne sekaantui Porin tuulivoimakaava päätökseen vaatimalla kaavan hyväksymistä? - Porin SDP teki nyt karhukaupungille karhunpalveluksen:

"Hän kuuli ennen kokousta, että ryhmä on päättänyt, miten hänen tulee äänestää. Se ei nuorelle naiselle sopinut. Kinnunen äänesti tuulivoimakaavaa vastaan.

–Olihan se rankka ja ahdistava, ehkä hiukan pelottavakin kokemus. Hyvin vahvasti tuotiin esiin se, että olet tekemässä poliittisen itsemurhan. Ymmärrän minkä takia kauhean moni nuori ei uskalla lähteä politiikkaan."

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/nyt-puhuv...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimalat kuluttavat sähköä, se nostaa sähköverkon kaatumisriskiä turhan paljon. Jokaisen tuulivoimalan on pysyttävä pakkaskaudella lämpimänä jos sattuisi joskus tuulemaan, öljyt, siivet, tuuletus konehuoneessa syö sähköä paljon enemmän mitä kukaan tuulivoimatoimija myöntää. Eikä tuulivoimalassa kulutettu sähkö ole syöttötariffilla palkittua ajoittaista tuulisähköä.

"Kulutus Suomessa on tänään ennätyskorkealla. Aamulla kulutus on reippaasti yli 14 000 megawattituntia usean tunnin ajan. Suomen oma tuulivoima on alamaissa ja tuuli tarjoaa aamulla vain murto-osan tuulisähköä siitä kapasiteetista, mitä olisi laskennallisesti tarjolla."

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/b5c9d783-c94...

Pekka Iiskonmaki

Suomi osti ennätyhintaan ilmaa Saksasta ja nyt heitetään rahaa tuuleen.

Outo maa. Erikoiset tavat.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Sonerassa sitä ilmaa väkisinkin osti Kaj Relander ilman että valtio, omistaja, siitä juuri sai etukäteen tietää. Kyllähän häntä vähän siitä harjattiin ja taisi hän saada senkin vuoksi monoa persiille, mutta näköjään omistajataho, valtio, tarpoo aivan samoja latuja. Mistään mitään näköjään opita.

Toimituksen poiminnat