Yki Räikkälä

Safiiri ja Omega

  • Safiiri ja Omega

Antiikin taruissa varoiteltiin hybriksestä. Kun henkilö menestyy ja saa valtaa, hän alkaa kuvitella itsestään suunnilleen jumalasta seuraavaa ja olevansa kaikkitietävä sekä omnipotentti. Jari Sarasvuo saarnasi kerran eliitin kesälaiduntapahtuma Suomi-Areenassa tavallisten suomalaisten olevan sodassa sivistystä vastaan ja laiskureita. Että vain bisneksessä on moraali kohdallaan. Kuten hänellä. Kuten Bjönr Wahlroosilla, joka hänkin vähän väliä syyttää niitä, joiden avulla on rikastunut sikamaisesti työn vieroksumisesta ja marisemisesta. Hänen itsensä suuromistama ja ylimmästi johtama Nordea kylläkin on irtisanonut satoja suomalaisia lisää marisemaan ja työtä vieroksumaan.

Eduskunnan hallituspuolueet päättivät aktiivisen työnhaun mallista. Siinä työttömän on osoitettava aktiivisuutta hakemalla todistettavasti työpaikkoja ja raportoitava tekemisistään viikoittain. Laiminlyönnistä tulee 2 kk karenssia. Jos töitä ei saa, leikkautuu työttömyysturva. Mitään merkitystä ei ole sillä, onko töitä millään muotoa edes saatavilla. Töitä vain on haettava vaikka kannon kolosta. Tätä ns. ”aktiivimallia” äänestäneet ovat joka iikka kok, kesk tai sin. Työttömiä syyllistetään ja rangaistaan siitä, että on satoja tuhansia työttömiä ja vain muutama kymmen tuhatta avointa työpaikkaa. Juhana Vartiainen ja muut todellisuudentajunsa menettäneet kehuvat, että sillä ”palataan nopeammin töihin”. Tällä paksusti voivan näköinen Vartiainen tarkoittaa siis, että työttömät ovat lähteneet pois töistä ja näin sitten palaavat sorvin ääreen.

Näin joulun alla kansanedustajat jakoivat taas ns. joululahjarahoja – omille sidosryhmille ja äänestyspiireille tietty. Hyvää joulua hallituspuolueet toivottivat myös ruoka-avusta riippuvaisille: esitys ruoka-apua jakavien yhdistysten tuesta torpattiin. Leipäjonoille ei ole tehtykään yhtään mitään ennen. Nyt tehtiin. Vietiin pois se vähäkin. Esitys oli miljoona euroa. Joululahjarahat yht. 40 miljoonaa. Pikkurahoja, mutta eetos on selvä; omia autetaan, köyhille ja työttömille näytetään keskaria. Simon Elo heti torui leikkauksesta tyrmistyneitä. Se kun ei ollut leikkaus, vaan nyt vain "ei annettu lahjaa". Viime vuonna ps:n Mika Niikko ja Toimi Kankaanniemi hoitelivat Samaria rf:lle 765.000 euroa kylmäkuljetusautojen hankintaan (josta 100.000 jäi yhdistykselle itselleen ja Niikon omalle yhdistykselle 50.000). Nyt Elo on hallituksessa, nuo laupiaat kristityt eivät. Näin se menee. Poliittisin keinoin näpäytetään toisia. Mitä väliä, vaikka kärsijöinä ovat köyhät. Ja kuten Elo totesi, ei hallitus niitä ruokia leipäjonoihin hanki, vaan kaupoista ne saadaan. Mitäpä köyhien asia hallitusta koskeekaan.

Ylimielisyys, arroganssi ja omnipotenttiuden kokemus on pääsääntöisesti määrääviä piirteitä henkilöillä, jotka ovat pyrkineet ja päässeet johtaviin asemiin. Suomen ylin syyttäjä, Matti Nissinen, käveli tyynesti töihin sen jälkeen, kun oli saanut sakot teosta, jonka ei pitäisi olla mahdollista siinä asemassa ja duunissa olevalle henkilölle kuin Nissinen on. Hän sai sakot tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänet todettiin toimineen tahallisesti. Hän itse vetosi epähuomioon, vaikka alaiset olivatkin varoittaneet häntä ohjaamasta koulutushankintoja veljensä firmalle. Oikeudenkäynnissä tämä kyynelehti. Miksi? Katuiko kenties tietoisesti tehtyä virhettään vai nöyryytystään? Että häntä syyttä suotta ajettiin takaa pikkujutusta? Matti Nissisellä on tietysti voimassa oleva työsopimus ja niinpä hän palasi töihin heti tuomiota seuraavana päivänä.

Suomessa kansanedustajaa ei noin vain eroteta, vaikka hän riehuisi räkä poskella heittelemässä tavaroita ja tunkemassa karvaista ja kuolaista turpaansa kansanedustajakollegansa huulille. Yhdysvalloissa kongressista on joutunut eroamaan jo useita edustajia pelkkien ahdistelusyytösten vuoksi. Tosin näissä syytöksissä lienee perääkin. The New York Times on kertonut, että #metoo -kampanjan alettua jo kymmeniä tunnettuja amerikkalaismiehiä on erotettu tai ovat itse älynneet erota. Näistä suurin osa on kulttuuri- ja media-aloilta. Kolmanneksi suurin eroajajoukko on politiikasta.

Teuvo Hakkarainen ei eroa, eikä häntä eroteta. Tammikuussa kokoontuva puoluehallituskin varmaan vähän harjaa pehmeällä harjalla. Jos hän jaksaa olla dokaamatta ja mokaamatta loppukauden, hän niin halutessaan tulee valituksi kansanedustajaksi heittämällä. Suomessa on aivan tarpeeksi äänestäjiä, jotka katsovat hänen tapansa toimia olevan vain rehtiä kansanomaisuutta. Sikäli Sarasvuo on oikeassa, että varsin monet katsovat sivistyneen käytöksen olevan jotenkin epäilyttävää ja herrojen metkuilua.

En tiedä riittääkö Nissisen saama tuomio viran purkuun. Mutta jos ministeriö suo ymmärrystä, hän jatkaa kuin ei mitään. Ei väliä, vaikka se olisi aika kova kolaus luottamukseen aivan koko oikeuslaitosta kohtaan.

Suomessa on eliitin äijäkulttuuri, joka on puolustanut veljiä ja pitänyt sisaret hiljaisena uhkailemalla, kiristämällä ja lahjomalla. Suomessa väkivaltainen, naisia ja muista kulttuureista olevia irvaileva ja halveksiva kansanedustaja saa jatkaa. Virkarikokseen syyllistynyt korkeavirkamies saa jatkaa duunissaan ainakin siihen asti, että ministeriö päättää toisin. Nämä porsastelijat eivät itse eroa.

Kansandustaja Timo Heinonen (kok) twiittasi kuvan äänestämässä köyhien kyykytyksestä 4.000 euron rannekello, Omega, esillä. Minä kirjoitin tämän 40 euron Safir ranteessani. Safiiri ja Omega. Matti Nissinen (vuosipalkka 125.000 e) vuodatti kyyneleitä oikeudessa. Teuvo Hakkarainen facebookissa julkisesti esittämässään anteeksipyynnössä julkaisi kuvan hänestä nöyrän näköisenä katse alaspäin. Ja perään julkaisemassaan tiedotteessaan fb-tilinsä sulkemisesta tälläsi kuvan, jossa hän katselee miettiväisesti horisonttiin uljaassa vaaramaisemassa.

Eleet ja kuvat kertovat karua kieltään arroganssista, jossa toiset elvistelevät tuhansien kelloilla, toiset myöntävät julkisesti virheet, mutta aidosti ovat loukkaantuneita typeristä ylireagoinneista. Kun eiväthän he mitään oikeasti pahaa ole tehneet. Ihan hyvää tarkoittivat.

 

(Lisäys klo 18.40: Näköjään kans.ed. Timo Heinonen on vetäissyt herneen palkoineen sierameensa tuosta Kaasuputken kuvasta. Se on kuulemma vääristelty, eikä hän tuossa kuvanottotilanteessa äänestänyt oikeasti. Oli miten oli, en tuota kuvaa poista enkä tekstiäni muokkaa, koska hän kuitenkin äänesti työttömien kurmuuttamislain, kuten myös mitä ilmeisimmin muidenkin nykyhallituksen ihmisvihamielisisten esitysten puolesta. Ja klokuaan ylpeänä esitteli salissa, jossa noita päätöksiä tehdään. Tietysti kellon hintaa pitäisi päivittää. Sen nykyhinta on 10.000 e)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Mainiota ajatuksen virtaa ajankuvasta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Timo Heinonen julkaisi kuvan äänestämisestään Kelloharrastajien facebook-sivulla, johon harrastajilla on tapana lähettää kuvia usein ranteessa olevista kelloistaan. Heinonen lähetti kuvan, joka liittyi hänen työhönsä kansanedustajana ja jossa myös kello näkyi. Kelloharrastajat eivät juurikaan pyri "elvistelemään" kelloillaan, vaan ovat kiinnostuneita kelloista niin esteettisessä kuin teknisessä mielessä sekä myös niiden merkityksestä kulttuurissamme ajan mittaajina. Ne joille kello on pelkkä elvistelyn väline, ovat yleensä melko nopeasti häipyneet harrastajien joukosta.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Huomasin tuon nyt itsekin. Oli miten oli, en kirjoitustani sen osalta muokkaa, koska hän kuitenkin äänesti työttömien kurmuuttamislain, kuten myös mitä ilmeisimmin muidenkin nykyhallituksen ihmisvihamielisisten esitysten puolesta. Ja kelloaan ylpeänä esitteli salissa, missä näitä päätöksiä tehdään.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos Kelloharrastajat voisivat jollain "elvistellä", niin nyt vaikkapa sillä, että ovat onnistuneet keräämään yli 100000 euroa hyvään tarkoitukseen joulukeräyksellään! On herättänyt jopa valtakunnallista huomiota.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Vai niin. Itseltäni on jäänyt sivuun tuo. Onhan noita hyvään tarkoitukseen kerääjiä ollut ja on, yleensä julkkuja joilla itsellään on hyvästi ja paksusti. Itse he eivät juuri mitään anna, vaan tuovat oman julkkiutensa keräyksen välineeksi ja samalla saavat good williä itselleen. Jos joku antaa omistaan ja ilman nimensä julki tuomista, niin hyvä niin. Mutta siitähän me emme tiedä juuri mitään.

Tämä kelloharrastaja, Timo Heinonen, olisi voinut tehdä "hyväntekeväisyyden" lisäksi oikeasti hyvää äänestämällä tuota hallituksemme brutaalia esitystä vastaan. Ja muita köyhiä kurmuuttavia esityksiä, mitä nykyhallituksemme on tehnyt tai yrittänyt. Mitä joku sata tonnia hyvän tekeväisyyteen kansalaisilta keräämällä merkitsee sen rinnalla, että tehdään oikeudenmukaisia ja ihmisarvoisia päätöksiä hallitustasolla? Mitä joku sata tonnia on sen rinnalla, että hyvin toimeen tuleville firmoille annetaan miljardeja yritystukia tai että jollekin vaikka Savonlinnan oopperajuhlille annetaan tukina verovaroista moninkertaisesti tuo? Tai että valtion omistama Veikkaus Oy jakaa pelkästään Jokeri Oy:lle sponsoritukena 200.000 euroa / vuosi?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olisin itsekin kyllä suonut ruokajakelijoiden tukea jatkettavan, mikäli tarkoitat tuota eduskunnan päätöstä. Mitä keräykseen tulee, niin kyllä Kelloharrastajat ovat ihan omista rahoistaan antaneet keräykseen huutamalla esineitä (lähinnä kelloja tai kellotarvikkeita, joita toiset ovat lahjoittaneet huudettaviksi, mukana myös alan yrityksiä). Eivät he ole päättäjiä, vaan kansalaisia, joista toiset saattavat olla varakkaitakin, toiset taas eivät.

Hallituksen ja eduskunnan toimia saa ja usein on varmaan syytäkin arvostella, mutta kelloharrastuksen esille vetäminen tuohon yhteyteen ei mielestäni tee oikeutta harrastuksellemme. Jotkut harrastavat ja keräävät antiikkia, jotkut taidetta, jotkut vaikkapa vanhoja autoja, harrastuksen kohteet voivat olla joskus arvokkaita, useimmiten välttämättä eivät.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä Vastaus kommenttiin #6

Siinä olet oikeassa, ettei kelloharrastajia tähän kontekstiin pidä vetää. Mutta ei kai kukaan ole vetänytkään, vai mitä?

Kaasuputki teki summauksen Kokoomuksen edustajan äänestyskäyttäytymisestä ja ranteessaan olleesta kalliista kellosta. Mitä väliä, oliko tuo kuvassa oleva napin painallus juuri SE äänestys. Hän on kuitenkin äänestänyt köyhyien kyykyttämisen puolesta. Hänen rikosilmoituksen tekemisen harkintansa oli naurettavaa ja ilmaisus siitä, että kalikan kalahdus aiheutti älähtämisen.

Tuo päättäjä, joka kelloharrastajiin kuuluu, teki itse sen, että kelloharrastajat tulivat tältä pieneltä osalta vedetyksi valtakunnan politiikkaan. Olisi jättänyt kellon kuvaamatta eduskunnassa. Tai kello ranteessa painanut sitä toista nappia ja ilmoittanut, että tämmöinen kello ranteessa äänestin köyhien kurjuuttamista vastaan. Kuran sijaan hän olisi saanut kunniaa. Paitsi tietty omiltaan.

Toimituksen poiminnat