Yki Räikkälä

Orjat keskuudessamme

  • Orjat keskuudessamme

Maksan palkastani työttömyysvakuutusmaksuja YTK:hon eli ns. Loimaan kassaan. Erosin ammattijärjestöstä vuosia sitten, kun lopulta ymmärsin, että ammattijärjestöt ajoivat vain ja ainoastaan työssäkäyvien jäsentensä asiaa ja etua, eivätkä kenenkään muun. En välitä olla mukana missään järjestäytyneessä oman edun tavoittelussa. Nyt Loimaalta on uutisoitu, että siellä työttömät pannaan tekemään yksityiselle firmalle töitä ilman palkkaa. Firmalle tämä tulee vähän halvemmaksi kuin alihankintayrityksessä palkallisesti tehtynä. Tämä selittyy sillä, että välikäsi, Loimaan Seudun työkeskuksen tuki ry kuittaa rahat. Siellä toiminnanjohtaja sekä pari työnohjaa tai valmentajaa nostavat palkkaa siitä, että he ohjaavat työttömät tekemään yrityksille töitä ilman palkkaa.

Monissa firmoissa ja yhdistyksissä on kuitenkin ollut jo vuosia töissä työttömiä ilmaisena työvoimana. Heitä kutsutaan harjoittelijoiksi tai kuntoutujiksi. Syyskuussa uutisoitiin, että Forssassa työttömät pantiin maatiloille painamaan duunia palkatta. Systeemi on sama: maatalousyrittäjä saa ilmaista työvoimaa. Työtä vastikkeetta tai sitten sosiaaliturvaa vastikkeellisena. Sama se mikä nimi sillä on; lopputulos on sama. Tämä toiminta ei täytä ihan lain kirjainta. Työtöntä ei saisi ohjata työkokeiluun, jos työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua. Ja yritysten kyseessä ollen näin käy väistämättä. Tätä katsotaan läpi sormien kai mukavuussyistä.

Omalla työpaikallanikin on ollut useita vuosia työttömiä töissä. He ovat siis joko kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Yhteistä näillä on se, että he tekevät muutaman euron päiväkorvauksella työtä, jonka kuuluisi olla palkallista. He ovat eräänlaisia nykyajan orjia. Olenkin sen heille sanonut ja pitänyt pelin selvänä sikäli, että olen todennut heille työpaikkani hyötyvän heistä, mutta samalla toivonut, että siitä olisi heillekin jotain hyötyä. Nimittäin asialla on kuitenkin se toinen puoli. He saavat jonkinlaisen kontaktin yhteiskuntaan, mahdollisuuden kehittää sosiaalisuuttaan, taitojaan ja voivat kenties laajentaa näkökulmaansa maailmaan ja omaa paikkaa siinä. Yhdistyksellämme ei ole mahdollisuutta kuin muutamaan palkattuun työntekijään. Systeemin nimi on se, että me joko otamme heidät palkattomaan työhön tai jätämme ulkopuolelle, jolloin he jäävät kotiin notkumaan tai menevät johonkin firmaan kirjaimellisesti apupojiksi ja -tytöiksi, olivat minkä ikäisiä tahansa.

Työttömät työssäolijat ovat toisen luokan kansalaisia. He ovat töissä ilman työsopimusta. Ilman palkkaa. Ja jos heidät panee päivärahakeikalle, tulee mietittäväksi miten päivärahat maksetaan. Nimittäin Kela käy nuuskimassa heidän tilejään. Jos siellä näkyy mitään ylimääräistä, tulee selvittelyjä ja omien korvausten viivästyminen on tosiasia. Nämä päivärahat onkin maksettu usein käteisenä. Päiväraha kyllä kuuluu kuitenkin heillekin.

Nämä ”työkuntoutujat” ja ”työkokeilijat” ovat työssä ilman palkkaa, mutta menot ja maksut ovat samat kuin palkansaajilla. He ovat niitä vähävaraisia, joista ammattijärjestöt eivät ole huolissaan, elleivät nyt sitten joissain yhteyksissä mainitse muodon vuoksi heitä, ettei päästä arvostelemaan näiden unohtamisesta.

Suunnitteilla on lakimuutos, että työttömät velvoitetaan ottamaan vastaan töitä yli nykyisen 80 km:n työssäkäyntialueen ulkopuoleltakin. Nykyinenkään työn vastaanottovelvoite ei liene tuttu kaikille työttömiä päähän potkiville ja lusmuiksi haukkuville. Ilmeistä on, että tätä sääntöä tullaan soveltamaan myös palkattomaan työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan. Uudessa lakiesityksessä tästä ei puhuta, mutta tämä on määrätty jo aiemmin. Ehkä heidän ei sentään tarvitse maksaa matkojaan. Ehkä vain omavastuuosuus.

Viimeaikaisissa ajankohtaisohjelmissa on esiintynyt jokunen rohkea pitkäaikaistyötön kertomassa kokemuksistaan vastikkeellisesta sosiaaliturvasta eli nykyajan orjakaupasta. Työttömyys on kuitenkin kohdalle osuessaan niin rankka juttu, ettei sen kanssa ja omalla naamalla mielellään esiinnytä. Työttömyys tuottaa häpeän ja nöyryytyksen tunteita, työtön kokee olevansa taakka yhteiskunnalle, tuntee riittämättömyyttä, toiseutta, että on ansaitusti asemassa jossa eri virkailijat voivat nöyryyttää heitä, että on ansaitusti sysäiltävissä mielivaltaisesti minne vain ylempää katsovalle virkailijalle päähän pälkähtää.

Eräs työtön ei kynttiläänsä vakan alle piilota. Tämä työtön on Eija-Riitta Korhola (Kok). Hän ei juuri helpottanut äskeisellä ulostulollaan Kokoomusta sen ylimieliseksi todetun imagon karistamisessa. Hän kehuskeli vastikään, kuinka luksusta on olla tekemättä töitä ja saa siitä 8.500 euroa / kk. Pudonnut meppi saa tätä lohdutuskorvausta 15 kk ajan ilman mitään työvelvollisuutta, kunhan muistaa hakea. Töihinkin saa silti mennä ainakin julkishallinnon puolelle.

Korhola valitteli sitä, kuinka hänellä ei kuitenkaan ole varaa asettautua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Sitten kun häntä kehdattiin arvostella hyväosaisena huono-osaisen leikkimisestä, hän julmistui ja totesi että hän on ansainnut meppipalkkansa tuhansiksi vuosiksi eteenpäin, hän kun sentään teki niin paljon Suomen eteen Euroopan parlamentissa. Hän sanoo säästäneensä jätteenpolttodirektiiviä "neuvotellessaan" kymmeniä miljoonia vuodessa suomalaista rahaa ja pelastanut tehtaitakin. Ja hänen ansiostaan "Veikkaus ja RAY saavat edelleen jakaa miljardin vuosittain hyvälle asialle". Korhola oli 15 vuotta meppinä. Varovasti arvioiden hänen tulonsa tuolta ajalta olivat yli 2.000.000 euroa. Puhtaana käteen. Siirtymäkorvaus 120.000 euroa tähän päälle. - Ehkä rukoilu kannattaa sittenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Monet tällä hetkellä työttömiä syvästi paheksuvat työssäkäyvät ovat kohta itse työttömien joukoissa.
Eikä pidä luulla kenenkään olevansa erikoistapaus, jota ei voisi pakottaa palkattomaan töihin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos tästä hyvin totuudenmukaisesta blogista.
Jakoon menee.

Jakakaa muutkin!

Henry

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Ei tämä työttömien ihmisten ilmaistyö ole kyllä yhtään mistään kotoisin. Mihin pakkotyö jalostaa? Ei yhtään mihinkään. Tämä pakkotyöllistäminen on kyllä älyttömyyden huippu.
Oikeita töitä työttömille, mistä pitää maksaa myös kunnollista palkkaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laitan tämän, minkä kirjoitin toiseen blogiin, myös tänne:

Kirjoitan tät pitkäaikaistyöttömyyden kokeneena, mutta minulla ei ole omaa lehmää ojassa, koska olen jo eläkkeellä.

1) Kaupungit, kunnat ja valtio ovat suurimpia hyväksikäyttäjiä, mutteivät kuitenkaan vääristä kilpailua, käyttävät "vain" toisen hädänalaista tilaa.

2) Jos kieltäydyt, tulee käytänössä karenssia, usein ns. "ikuinen karenssi, eli Sinun pitää olla jossakin töissä 5 kk, jotta pääset taas kortistoon.
Tai Sinun pitää olla työvoimatoimiston määräämässä paikassa 5kk, jotta pääset taas kortistoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etsiydyt jollekin 'marjanpoimintakursille' tai menet virkkaamaan patalappuja jollekin pajalle. Ja valtio maksaa koko ruletin ja Sinä et näistä ainakaan piristy.

3) Et saa opiskella esim. iltaisin, joillakin kursseilla, jotka eivät ole työvoimahallinnon alaisia. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi.

4) Et saa tehdä vapaaehtoistyötä esim. iltaisin. Jos näin teet ja jäät kiinni - tulee karenssia, tod. näk. ns. ikuinen karenssi. (kokemusta on - kiellettiin, jolloin taivuin - ei karenssia. Tein kuitenkin projektia salaa, en uskaltanut julkaista netissä vielä silloin => netissä ilmainen suomenkielen opiskelu maahanmuuttajille. Sain tästä palkallista työtä oltuani 3 kk eläkkeellä. Revi siitä huumoria.

5) Jos neuvottelet jonkun järjestön tai työnantajan kanssa siitä, että teet heille jonkun projektinomaisen duunin, josta syntynee oikea työpaikka, et saa tehdä sitä, jos Sinulla ei ole joku joka (fyysisesti) valvoo Sinua. Jos siis teet toimistossa työtä, tulee toimistosta löytyä henkilö, joka on jatkuvasti paikalla silloin kun Sinä teet työtä. (Kokemusta on).

6) Jos haet luukulta luukulle töitä - saat työtä työllisyyssetelin avulla ja huomaat, ettei työnantajalla ole aikomustakaan ottaa Sinua tai ketään muuta töihin, vaan "pyörittää ilmaissysteemiä" ja sanot itsesi irti koeaikana - saat ikuisen karenssin. (Kokemusta on).

7) Työnantaja voi uhkailla työvoimatoimistolla ja uhkaukset toteutuvat, jos nassu ei miellytä häntä. (Kokemusta on).

8) Jos ja kun työharjoittelusi loppuu, Sinun pitää viedä työvoimatoimistolle työtodistuksesi seuraavana päivänä. Jos et vie, koska työnantaja ei anna ja valehtelee asiassa työvoimatoimistolle puhelimessa - saat ikuisen karenssin. Todistustaakka on Sinulla, eli Sinun tulee todistaa, ettei työtodistusta tullut postitse. Tulee ikuinen karenssi - kokemusta on.

Henry

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Olen ollut pitkään tekemisissä työttömien nuorten kanssa ja kuullut monesti useimmista tuossa luetelluista nöyryyttämistoimista. Nämä rumbauttamiskeinot ovat edelleen todellisuutta Suomessa, jonka pitäisi olla sivistysvaltio, jossa on tunnustettu YK:n ihmisoikeussopimus ja jossa on kaikkien tasavertaisuutta puolustava lauseke perustuslaissa.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Briteissäkin tämä osataan. Työkkäri määräsi kaverin palkattomaan duuniin firmaan, josta oli aiemmin jäänyt työttömäksi.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014110418806469_...

Toimituksen poiminnat