Yki Räikkälä

Sähkönsiirtobusiness

  • Sähkönsiirtobusiness

”Fortumin johdolle jättibonukset sähkötuotannon energiatehokkuuden noususta”
”Runsassateinen vuosi” - Fortum teki hyvän tuloksen, johtoa palkittiin”.
”Fortum korottaa sähkön hintaa, syynä vähäsateinen vuosi”
”Suomi Power Networks Oy nostaa sähkönsiirtohintaa, syynä rapistuneen verkon uusimistyöt”
”Kevan johtaja saa bonuksen – syynä sähkönsiirtoliiketoiminnan hyvä kehitys”
”Sähkönsiirtoverkko romahti – United Power Network companyn johto pakoilee”

Muutamia otsikoita, mitä kuvittelen näkeväni tulevaisuudessa. Fortum myi sähkönsiirtoverkkonsa pois kuleksimasta ja harmia itselleen aiheuttamasta. Ostajana on Suomi Power Networks Oy. Sen takana ovat kansainväliset infrasijoitusyhtiöt First State Investments sekä Borealis Infrastructure 80%:lla. Ja pikkuosuuksilla eläkeyhtiöt LähiTapiola ja se surullisen kuulu Keva. Aina ja alituisesti kohoavista sähkönsiirtomaksuista suuri osa lähtee tästä edes ulkomaisille omistajille. Mutta mitäs tuosta, rahalla ei ole kotimaata.

Fortum haluaa keskittyä ydinosaamiseensa, joka lienee energian tuottaminen, sähkön tahkoaminen. Sähkönsiirto ei sen ydinosaamista olekaan ollut, kuten on voinut takavuosilta havaita myrskytuhojen uutisoinneista. Mutta sähkönsiirto ja eläkevakuutusyhtiöt? Tosin Kevassa on ollut varsin sähköinen tunnelma viime aikoina. Sijoitusyhtiöillehän taas mikä tahansa, mistä saa fyffet irti, on aina ydinosaamista.

Seija-myrsky katkaisi sähköt nyt juuri illalla. Vähäksi aikaa. Luulin jo että tietsikan ruudun tuijottaminen vaihtuisi kynttiläkirjatuokioon. Ei paha sekään. Takavuosina myrskyt ovat aiheuttaneet eräin seuduin pitkiä sähkökatkoja ja varsinkin Fortumin sähköverkkojen alueilla. Fortum on se valtionyhtiö, joka palkitsi johtoporrastaan hävyttömillä bonuksilla, tulospalkkioilla ja optioilla tuloksestaan, joka tuli siitä, että sääolosuhteet suosivat. Fortum on se valtionyhtiö, joka takavuosina korotti sähkönsä hintaa aina joko vähäsateisuuden vuoksi tai runsassateisuuden vuoksi. Johdon palkkiot sen kun nousivat, oli sitten säitä pitänyt tai ei.

Suomessa on kaikki ns. strateginenkin omaisuus myynnissä, eikä sillä niin väliä ole kuka on ostaja, kunhan nyt jotain maksaa. Metallituotanto, kaivostoiminta, kaivosvaltaukset, suuri osa metalliteollisuudesta, koko maan TV- ja radiolähetysasemat ja -mastot, ja niin edelleen, on annettu ulkomaisille sijoittajille. Sähköverkot lienevät yksi tärkeä osa strategista infraa. Minun on lupa olla vähän huolestunut, jos sähköverkon ostaa pari kansainvälistä suursijoittajaa, vaikka osankin siitä. Ei pitäisi antaa sitä pikkusormeakaan. Minun on lupa olla närkästynyt lyhytnäköisellä taloudellisen hyödyn haun vuoksi toteutetusta Suomen yhteisesti kootun ja rakennetun omaisuuden myynnistä ulos. Sen taloudellisen hyödyn näkevät vain harvat. Harmit, seuraukset ja kerrannaiskustannukset näkevät ja kokevat kaikki.

Eduskunnan kyselytunnillakin asiaa käsiteltiin. Kysyttiin, miksei valtiolla tässä ollut mitään nokan kopauttamista. Pääministerimme totesi, että Fortum saa pääomaa energian tuotannon kehittämiseen. Katsotaan. Takavuosina Fortum on kehittänyt lähinnä bonusjärjestelmiä sähköverkon sijaan. Pääministeri käytti myös sanaa sähkönsiirtoliiketoiminta. Kuulostaa arkiselta ja suorastaan ihan viattomalta. Mutta tässä on yksi niistä vinoutumista, mitä maahamme on annettu vähitellen ja ilman suurempia meteleitä kehiintyä. Sähkönsiirto on liian tärkeä ja perustavaa laatua oleva infrastruktuuri ja yhteiskuntaa koossa pitävä tekninen järjestelmä, että se saisi olla liiketoiminnan välikappale.

En kaiketi ole niitä isänmaallisimpia tyyppejä, enkä hirveästi pelkää minkään maan yrittävän Suomea vallata, mutta kuitenkin ajattelen ettei ole järin viisasta antaa perustavaa laatua olevaa yhteiskunnallista infrastruktuuria alttiiksi jonkun ulkomaisen yksityisen tahon sen avulla voiton tahkoamiseen. Mikä on liiketoimintaa, on aina myytävissä. Ja sille mikä on myytävissä, löytyy aina kasvottomasti toimiva sijoittaja kunhan hinnasta sovitaan. Sen jälkeen hinnoista ei sovita, ne sanellaan meille.

Pääministerimme ja huoltovarmuuskeskuksen mukaan myynti ei aiheuta riskejä huoltovarmuudelle. Suomen lainsäädäntökin on sen tukena. Mutta jos kriisi, mikä tahansa tulee, ei millään sopimuksilla ja lainsäädännöllä ole arvoa edes sen paperin verran, mille ne on kirjoitettu. Toivokaamme, ettei mitään kriisejä tule, koska valtiojohtomme jo vuosikautisten johdonmukaisten toimien ansiosta pienikin kriisi, vaikka rajojemme ulkopuolinenkin, voi olla paha kriisi. Näin siksi koska muut tekevät päätöksiä infrastamme välittämättä tuon taivaallista jonkun finskimaan pullikoinnista. Hallitus olisi voinut estää tämänkin kaupan, mutta hallitus koostuu valitettavasti nykyisistä ministereistämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Joka-alanhuolestuja, sullon aivan ihana profiilikuva ;) Se on 100%enemmän, kuin mitkään mainitsemasi epäkohdat. Elämän huiput eivät ole materiaalisia, ne eivät ole sellaista ;) You know ;)

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Olenkin joka-alan-huolestuja vain kohottaakseni ihanaa profiiliani. Epäkohdista viis. Olen aivan kuin useimmat bloggarit. Elämän huippuja ovat ne, kun bloggaaja tekee julkisen päästön. -Siis hänen omansa.

Eipä tuo omasikaan hassumpi ole. -Mutta kieltämättä tuo nassuni on aika tekotaiteellista skeidaa. Täytynee tehdä asialle jotain.

Toimituksen poiminnat